Helyi közélet

2008.06.07. 10:18

Kivágnak kétszázhúsz fát

<p>Debrecen - A Tiszántúli Természetvédők Társulata a munkák azonnali leállítást kéri az ügyészségtől.</p> <p></p>

Kétszázhúszostorfakivágását kezdték el június 2-án Debrecen óvárosában, a Csokonai, a Garay, a Jókai, a Török Bálint és a Tanító utcákban, arra hivatkozva, hogy az 1930-as években ültetett növények „kinőtték” az utcát, gyökereiktől felpúposodott a járda, kidőlésük veszélye pedig fenyegeti a lakókat és a járókelőket.

A Napló egyik olvasója arra hívta fel a figyelmet, hogy a madarak éppen túl vannak a költési időn, az írtás nyomán elpusztulnak a fiókák. Másik olvasónk az intézkedés indokoltságát vitatta. „A kivágott fákon eddig madárfészket a kivitelező nem talált, a munkálatok közben a tőle telhető legnagyobb gondossággal jár el” – reagált a városüzemeltetési osztály az aggályokra.

A hírre a Tiszántúli Természetvédők Társulata június 5-én a Megyei Főügyészségtől törvényességi vizsgálatot kért Debrecen jegyzője ellen, mert a környezetvédelmi hatósági jogkör gyakorlójaként engedélyezte a fakivágást, valamint szerintük elmulasztotta a törvényben előírt kötelezettségeit. Hozzánk is eljuttatott levelükben kiemelték, hogy Debrecen jelenleg nem rendelkezik érvényes települési környezetvédelmi programmal, és az ennek hiányában szükséges előzetes szakmai egyeztetést elmulasztották. Erre hivatkozva a fakivágások azonnali leállítását kérték.

Épített és természeti értékek

„A Csokonai utca és a Csapó környéki kis utcák szépségét is az összeboruló lombsátor adta. Debrecen egyik erénye volt és lenne a mai napig, hogy sok a zöldterület” – írta Kovács Judit a fasor-rekonstrukció kapcsán az Agorán, a Napló zárt levelezési fórumán. Többek között megemlítette azt is, hogy a mediterrán országokban a természet védelme sokkal fontosabb helyet foglal el az épített értékek kivitelezésénél. Egy másik levelező saját történetével érvelt: évekkel ezelőtt majdnem agyonütötte egy külsőre egészségesnek tűnő fa a Nagyerdőn, így ő inkább az emberi élet fontosságát helyezné előtérbe, de emellett hangsúlyozta a pótlás fontosságát, az új csemeték mihamarabbi ületetését. „Igaz, csak évek múlva fognak olyan árnyékot adni, amit a mostani kivágásra ítélt fák, de az emberélet a Földön mindennél drágább.” – reagált Hudákné Lakatos Margit azokra az aggályokra is, miszerint nem lesz, ami árnyékot adjon a tikkasztó nyári napokon, ha kivágják a fákat.

Ezzel szemben a városháza illetékesei korábban azt írták: „...a fasor-rekonstrukcióhoz szükséges engedélyekkel a munkák kivitelezője természetesen rendelkezik, szakmai szempontból a munkavégzéssel kapcsolatban kifogás nem emelhető.” Az összesen 14,5 millió forint költségvetésű munkálatok várhatóan a jövő hónap végén fejeződnek be, és párhuzamosan folynak majd a szennyvízelvezetési és -tisztítási projekttel, melynek során az utcák új útburkolatot kapnak. A kivágott fák helyére pedig ősszel ültetnek új facsemetéket.

 

- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában