Helyi közélet

2008.06.27. 16:41

Kisgyermekek életét mentette meg Debrecen

<p>Napi 100-150 beteget látott el Burmában a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsapata. Közöttük rengeteg 1 év alatti babát, akiket rövid időn belül elvitt volna a természeti katasztrófa utáni fertőzés. <dia width="900" height="700" alt="Debreceni orvosok Burmában 2008.06.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni_orvosok_Burm_ban_2008_06_12_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Debreceni orvosok Burmában 2008.06.12." /></a></dia></p>

„Hálás vagyok, hogy ilyen emberekkel mehettem Burmába” – fogalmazott a Magyar Református Szeretetszolgálat részéről Fodor Gusztáv azután, hogy csütörtökön hazaérkezett a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) 8 tagjával a délkelet-ázsiai országból. Ő, illetve a csapatot vezető Késmárky András – a DEKOM elnöke – pénteken sajtótájékoztatón számolt be kinti munkájukról. – Napi 100-150 beteget láttunk el, közöttük rengeteg 1 év alatti babát.

Sokuk rövid időn belül meghalt volna fertőzésekben. Hét nap alatt jónéhány műtétet is elvégeztünk – mondta Késmárky. Nagy szükség volt rájuk, ugyanis a szegény országban – ahol katonai diktatúra van – az orvoslás európai szemmel igen silány színvonalú.

Több mint két hónappal a 140 ezer halálos áldozatotot követelő – másfél millió embert hajléktalanná nyomorító – ciklon után még mindig csak a jómódúak kezdték helyreállítani a házaikat, a nagy többség romok között tengődik.
Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök – aki kapcsolatai révén igen sokat tett a misszió érdekében – hangsúlyozta: a nagyon nagy dolgot végrehajtó csapat eltökéltsége, céltudatossága és hatékonysága arra is jó példa, miként lehetne, kellene intézni az ország ügyes-bajos dolgait.

RaL

  • Bemutatkozik a DEKOM
  • Debreceni orvosok Burmában
  • Skorpiócsípés, vérhas, tályog
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában