Helyi közélet

2008.06.27. 07:12

Jordán milliárdos érdeklődik a repülőtér iránt

<p>Debrecen – Több személyszállító repülőgépe van és heti 9 ezer utast szállít az a jordán repülési vállalkozó, aki a debreceni lehetőségek iránt is érdeklődik. <STRONG>Korábbi, reptérről készült képek: </STRONG>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Reptér kármentesítés 2007.11.29."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Rept_r_k_rmentes_t_s_2007_11_29_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Reptér kármentesítés 2007.11.29." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;</DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Készülnek a télre a debreceni reptéren 2006.11.14."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/K_sz_lnek_a_t_lre_a_debreceni_rept_ren_2006/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Készülnek a télre a debreceni reptéren 2006.11.14." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="650" height="690" alt="">&#160;<A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Terrorelh_r_t__gyakorlat_a_rep_l_t_ren_2005/index.shtml , SERIE ,650,690)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Terrorelhárító gyakorlat a repülotéren 2005.10.05." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A>&#160;</DIA>&#160;<DIA width="430" height="690" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Gyerekek_a_rept_ren_2005__07__04__/Bildseite1.shtml , SERIE ,430,690)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gyerekek a reptéren 2005. 07. 04. " src="http://media.vol.at/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A HAON értesülései szerint a magyar külképviselet által elismert Mohammad Al-Khashman közvetítők révén ősz óta próbál kapcsolatba lépni Kósa Lajos polgármesterrel, ám eddig nem járt sikerrel.

Hosszas Előkészítés után május elején végre összehoztak egy találkozót az üzletember magyarországi megbízottja és adebreceni vagyonkezelő zrt. stratégiai igazgatója között, mely a vendég szerint azzal az ígérettel zárult, hogy a konzultáció immár Kósa Lajos és Mohammad Al-Khasman között folytatódik. Ám a polgármester azóta sem üzente meg, mikor tudná fogadni a tárgyaló felet.

A közel-keleti üzletember híreink szerint üzemeltetőként vagy befektetőtársként egyaránt érdeklődést mutat, mivel a teljes flottáját szeretné valamely európai országba telepíteni, fejlesztési tervei pedig elsősorban a cargo felé irányulnak.

A polgármesteri hivatal válasza: Nem jelezte a kapcsolatfelvétel szándékát

Mohammed Al Khashman, illetve Bozó Zoltán a debreceni önkormányzattal kapcsolat-felvételi szándékát ez idáig semmilyen formában nem jelezte – reagáltak a cikkre a polgármesteri hviatalból.

Kovács Zoltán kommunikációs tanácsnok a jordán milliárdos érdeklõdésérõl szóló hírhez kapcsolódva közölte: A debreceni repülõtér hasznosítására Debrecen Megyei Jogú Város Közgyûlése nyílt pályázatot írt ki. A pályázatot megvásárlók, illetve az azt beadók között Mohammed Al-Khashman, illetve érdekeltsége nem szerepelt.
Mohammed Al Khashman a Debreceni Vagyonkezelõ Zrt. Stratégiai igazgatójával történt találkozóján nem a repülõtér mûködtetésével, hanem magyarországi légitársaság, illetve repülõjáratok indításával kapcsolatban jelezte érdeklõdését.
Fentieket a Hajdú-Bihari Napló érdeklõdésére szívesen elmondtuk volna.

A bejelentések alapján okkal lehetett azt várni, hogy június 26-án az önkormányzat eldönti, mely pályázó érezheti magát nyeregben a repülőtéren.

Ez az ügy azonban nem szerepelt ma a tárgyalandók között.

Mint az Airport Debrecen Kft.marketing és kommunikációs igazgatójától, Zámbori Pétertől megtudtuk, „a pályáztatás és a tárgyalások bonyolultsága és körültekintő előkészítése, valamint a szerződések tartalmi részének egyeztetése miatt került le a közgyűlés napirendjéről a repülőtéri hasznosítás ügye”.

A döntést augusztus 28-ra halasztották – értesültünk.

A jordán milliárdos hivatalosan ezt követően kerülhet a képbe – legalább is erre a következtetésre jutottunk abból, amit Mészáros József, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. stratégiai igazgatója mondott.

Május elején találkoztak Debrecenben Mohammed Al-Khashman (megszólítása: Kapitány) jordániai üzletember megbízottjával, aki elégedett volt a debreceni repülőtéren látottakkal.

Június elején meg is kapta a Xanga Holding Kft. (a pályázati forduló során első helyre sorolt cég) ügyvezetőjének telefonszámát, hogy felvehessék a kapcsolatot a további együttműködést illetően.
Mészáros József nem tud arról – derült ki a szavaiból – hogy a Kapitány Kósa Lajossal szeretne találkozni.

Bozó Zoltán, a MetalCom Zrt. vezérigazgatója viszont (aki közvetett kapcsolatban áll a jordán légitársaság tulajdonosával, s ez ügyben közvetítőként szerepel) bizonyos abban, hogy ez az igény Mészáros József számára is nyilvánvalóan vetődött fel – már januárban, s májusban újra. Az üzletembert a pályázati kiírásról sem értesítették.
A Kapitány számára egyébként Horvátország szintén vonzónak tűnik. Ott fogadta őt Stjepan Mesic államelnök, viszontlátogatása alkalmával pedig a horvát államfő az üzletember vacsoravendége volt Ammanban.

  • Az újkerti sorsáról kérdeztük Halász D. Jánost
  • Debreceni közgyûlés: tudósítás percrõl, percre
  • Reptér: két érvényes pályázat
  • Reptér: újra pályáztatnák
  • Új vezetõ a debreceni repülõtér élén
  • Aláírták a repülõtéri megállapodást
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában