Helyi közélet

2008.06.21. 08:10

Hangszóró – Az írott betű

<p>Talán azért örülök a Kossuth rádió hétköznap délutáni Tér-idő sorozatának, mert általában kevés a rádióban a tudományos ismeretek terjesztése. Ez a sorozat valami ilyesmit vállal.</p>

A héten például a könyv történetét tekintették át, kezdve a kőtáblákon egészen az elektronikus könyvig. Érdekes volt a műsor, főként egy magamfajta könyvbolondnak. Mintha azonban a végkicsengés nem lett volna elég optimista, mintha féltenék a könyvet attól, hogy a hagyományos formát felváltja végleg s teljesen az elektronikus forma.

Nem először jelenik meg ez a félelem. Amikor a film megszületett, sokan eltemették a könyvet, a színházat, a nyomtatott sajtót. Aztán tovább temették, amikor a rádió megjelent, nem is beszélve a televízióról. És lám, a hagyományos könyv ma is él, hat, emberek milliói veszik a kezükbe, akár az újságot. Nem is lehet kiszorítani, a Gutenberg-galaxisnak nincs vége.

Ezer és ezer okot sorolhatnánk fel ennek bizonyítékául, de ez nem feladatunk. Egy könyvet kézbe venni, megérezni a színét, formáját, a nyomdafesték illatát, megtapogatni, belelapozni, beleolvasni – nos, ezt az élményt nem pótolhatja semmilyen elektronikus szerkezet.

A tévét, a számítógépet és társait nem lehet zsebre tenni, levinni a parkba, elővenni a buszon, a vonaton és így tovább. És elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha is képesek leszünk az emberiség teljes szellemi kincsét elektronikus formában rögzíteni és használhatóvá tenni. Mert a kőtáblák, papiruszok, a kódexek, a bibliofil kiadványok nem pótolhatók semmilyen technikai eszközzel. Más az élmény.

A tartalom talán lehet ugyanaz, de minden könyv megjelenési formája egyszeri és megismételhetetlen. Nos, ezért szeretem a rádiónak ezt a Tér-idő sorozatát, mert segít felismerni hétköznapjaink igazi értékeit.

És a könyvnél nagyobb, igazibb érték kevés van. Lapjain az ember és a világ teljessége bebarangolható. Csak győzzük erővel.

 

Kapcsolódó anyagok:

  • A könyv ünnepe: a győztes olvasó
  • Barátjuk a könyv és az olvasás
  • Egy könyv, amely életre kelt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában