Helyi közélet

2008.06.19. 14:46

Gőzerővel dolgoznak Burmában a debreceniek

<p>Szerdán már több száz beteget látott el Burmában a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja. Úgy tudják, Európából kizárólag ők vannak jelen a katonai junta által irányított ázsiai országban.</p>

Szerdán már több száz beteget látott el Burmában a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM). A csapat nyolc tagja a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőjével kiegészülve a múlt szombaton szállt repülőre, s a hét elején érkezett meg a dél-kelet ázsiai országba.

A délkelet-ázsiaia országra május elején csapott le a Nargis nevű ciklon. A természeti katasztrófa 134 ezer ember életét követelte, s másfél millióan váltak hajléktalanná. A legszörnyűbb helyzetben lévő területeken – az Irravadi folyó deltájában – kolera dühöng. Nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer.
– Ötezer kitelepített ember tartózkodik abban a katonai sátortáborban, ahol mi magunk is tevékenykedünk. A hadsereg és a helyi orvosok egyaránt segítőkészek, folyamatosan látjuk el a rászorulókat. Nemrég például még egy motorbalesetnél is segítettünk – adta tudtunkra Késmárky András csapatvezető, a DEKOM elnöke. A tábor az említett deltában, Laputta városának közelében, a tengerparttól mintegy 50 kilométerre található.
A burmai érkezés napján a hadsereg és a helyi egészségügyi minisztérium képviselői várták őket. Az orvosi műszereket és gyógyszereket szállító cég késlekedett, csak szerdára tudta célba juttatni az eszközöket, így addig a segélyszállítmányok utánpotlásából dolgoztak.

A misszió tagjai jól vannak, csak azt sajnalják, hogy nem tudnak kommunikálni a hazaiakkal: a mobiltelefonok nem működnek és a műholdas is csak korlátozottan használható. Késmárky úgy tudja, Európából kizárólag ők vannak jelen a katonai junta által irányított Burmában.
– Az utazás során úgy tapasztaltuk, hogy általánosan elfogadott álláspont, mely szerint a burmai helyzet „túl van dramatizálva”. Megrökönyödve hallottam ezt, nem is hagytam szó nélkül. Száznegyvenezer halálos áldozat önmagában is dráma! – fejezte ki felháborodását.

RaL

 



 

Mianmar, vagyis Burma
A 43 millió lakosú, hazánknál hétszer nagyobb dél-kelet ázsiai országra lecsapó ciklon mintegy 134 ezer ember életét követelte, s másfél millióan váltak hajléktalanná. Az ország nevét 1989-ben változtatta meg a katonai junta Burmáról Mianmarra. Az ellenzék azóta is a Burma alakot használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában