Helyi közélet

2008.06.25. 06:57

Eladnák, hogy megújulhasson

<p>Debrecen – Eladná a debreceni önkormányzat a Széchenyi utca 6. alatti ingatlant, az egykori Régi Posta Éttermet – az előterjesztésről csütörtökön dönt a közgyűlés. <dia width="900" height="700" alt="Régi Posta Étterem 2008.06.25."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/R_gi_Posta__tterem_2008_06_25_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Régi Posta Étterem 2008.06.25." /></a></dia></p>

A leendő tulajdonosnak el kell végeztetnie a teljes körű műemléki helyreállítást, továbbá köteles biztosítani az étterem funkciójának megőrzését.

A közel 2 ezer 300 négyzetméteres ingatlanon három üzlethelyiség, ugyanennyi lakás, valamint 368 négyzetméteres étterem található.
Gyakorlatilag két épületről van szó: a földszintes, tornácos házról és a mellette lévő egyemeletes építményről. Eredetileg tömbfeltáró utat terveztek a két ház közé a szabályozási terv alapján, ehhez azonban nem járult hozzá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, így a polgármesteri hivatal munkatársai kezdeményezték a terv módosítását.

A bérleti szerződéseket felmondták, az ott élőknek cserelakásokat ajánlottak fel, a kiköltöztetés folyamatban van – derül ki az előterjesztésből. Az önkormányzat ingatlanforgalmi szakemberekkel felbecsültette a műemlék értékét, akik átlagosan 156 millió forintot állapítottak meg.
Ha a közgyűlés elfogadja az értékesítésről szóló határozati javaslatot, lehetőség nyílik arra, hogy az ingatlan önkormányzati forrás bevonása nélkül visszanyerhesse eredeti állapotát – tudtuk meg Racsmány Gyulától, a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályának vezetőjétől.

Az örökségvédelmi hivatal egyébiránt engedélyezte a homlokzat festését, valamint ideiglenes karbantartási munkák elvégzését, amit azonban a pályázati eljárás végéig felfüggesztettek.

Ha a kiírás eredményesen zárul le, a teljes körű műemléki felújítás a vevő feladata lesz. Eredménytelen pályázat esetén a Cívis Ház Zrt. a – felfüggesztett – homlokzatfestésről és karbantartásról gondoskodik.

Tekintettel arra, hogy a helyreállítás költségeit csak a falfeltárási munkák után tudják megbecsülni, a közgyűlés a beérkezett ajánlatok ismeretében dönt majd a javasolt vételár elfogadásáról, illetve a pályázó által vállalt feltételekről és a megvalósítást biztosító további kötelezettségekről – fejtette ki a Napló kérdésére az osztályvezető.

A legrégibb ház

A Széchenyi utca 6. alatti ingatlan Debrecen legrégibb háza. 1690-ben kereskedőháznak épült, az 1700-as évek elején pedig Diószeghy Sámuel főbíró tulajdonába került.

Mivel ekkoriban a postamester szintén ő volt, az épület postaállomásként is üzemelt, szállást nyújtva az utazóknak.

A leghíresebb vendég XII. Károly svéd király volt, amint az a falon elhelyezett emléktáblán is olvasható.

A huszadik század végén étteremnek, később szórakozóhelynek adott otthont az ingatlan, amely napjainkra nagyon rossz állapotba került.

  • Debrecen szégyene: szex a Kartács utcán
  • Nagyerdei strand: új szálloda és medencék épülnek Látványtervek az új strandfüdõrõl 2008.06.19.
  • Vér, fekália, narkó a Görbe utcánGörbe utca 2008.06.17.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában