Helyi közélet

2008.06.12. 21:44

Debreceni orvosok Burmában

<p>Szombaton repülőre ül, majd a thaiföldi Bangkokon keresztül a katasztrófa sújtotta Burmába utazik a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának nyolc tagja, a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőjével. <DIA alt="Debreceni orvosok Burmában 2008.06.12." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Debreceni_orvosok_Burm_ban_2008_06_12_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Debreceni orvosok Burmában 2008.06.12." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Szombaton repülőre ül, majd a thaiföldi Bangkokon keresztül a katasztrófa sújtotta Burmába utazik a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) nyolc tagja, kiegészülve a Magyar Református Szeretetszolgálat képviselőjével.

Célállomásuk az Irravadi folyó deltája, ahol tízezrek vesztették életüket a május eleji – Nargis elnevezésű – ciklon pusztító viharaiban. A dél-kelet ázsiai országot vaskézzel irányító katonai junta Közép-Európából kizárólag a DEKOM-nak engedélyezte a beutazást.

Hétfő este már megkezdenék a betegek ellátását. – A helyi katonasággal és egy orvosgárdával együttműködve, őket irányítva, sátorkórházat alakítunk ki, ahol tíz nap alatt körülbelül 2000 embert ellátását tervezzük, majd az egészségügyi tábort átadjuk az utánunk következőknek – mondta az indulást megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón Késmárky András DEKOM-elnök, csapatvezető. Ha megoldható, a területre érkezett segélyszállítmányok szétosztását is koordinálnák.

Kilenc fős különítményük hármas egységekre oszolva – egy-egy sebész, belgyógyász, ápoló – nem csak a bázison, hanem annak 50 kilométeres körzetében, terepjáróval keresi majd a rászorulókat. Járványokkal megvert területről lévén szó, tífusz, kolera, tüdôgyulladás és hasmenés kezelésére is felkészültek.
Késmárky hozzátette: azért tudnak csak több mint egy hónappal a tragikus események után odautazni, mert nagy mértékben visszavetette az engedélyezési tárgyalásokat, hogy jónéhány segélycsoport illegálisan próbált bejutni az országba. Az, hogy a DEKOM-ot szívesen látják, elsősorban a 2005-ös pakisztáni földrengésnél nyújtott teljesítményüknek és nemzetközi elismertségüknek köszönhető. No meg annak, hogy bár kétszer kellett felkeresniük Burma legközelebbi – berlini – nagykövetségét, nem tértek le a hivatalos útról.
A mentőcsoport mintegy 3,5 millió forintba kerülő misszióját a református egyház finanszírozza. – A távol valók lesznek a közel valók – idézte a bibliai bölcsességet, utalva a csoport szellemi értelemben vett küldetésére Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök. Az egyházi méltóság közbenjárásának köszönhetően a TEVA Magyarország Zrt. 5 millió forint értékű gyógyszeradománnyal (antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, infektológiai készítményekkel, infúziókkal, stb.) látta el az útra kelőket. A cég képviseletében Gábor Péter üzletfejlesztési igazgató további segítséget ígért a DEKOM-nak a jövőbeni vállalásaihoz.

 

-Ratalics László- 

Ciklon, kolera, árvák
A 43 millió lakosú, hazánknál hétszer nagyobb dél-kelet ázsiai országra lecsapó ciklon mintegy 134 ezer ember életét követelte, s másfél millióan váltak hajléktalanná. A legszörnyűbb helyzetben lévő területeken kolera dühöng. Nincs elegendő ivóvíz, élelmiszer és fertőtlenítőszer, így egyre kilátástalanabb az alapvető szükségletek kielégítése. A legtöbben esővízzel oltják szomjukat, s komoly feszültségeket okoz az élelemért folytatott küzdelem. A katasztrófa halálos sérültjeinek 40 százaléka gyermek. A korosztály túlélőinek tízezrei maradtak árván. Az ország nevét 1989-ben változtatta meg a katonai junta Burmáról Mianmarra. Az ellenzék azóta is a Burma alakot használja.



Ratalics László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában