Helyi közélet

2008.06.13. 06:44

A víz drágább lesz, mint az olaj

<p>Őszintén: ki szól a másikra, ha azt látja, hogy hosszú percekig öblöget egyetlen villát a csap alatt, miközben beszélget valakivel. Senki. Közeleg az idő, amikor szép pohárba töltik, mielőtt belekortyolnak.</p>

Literenként 20-30 fillér, nem tétel. S bár Magyarországon kevés kivételtől eltekintve szinte mindenhol ivásra alkalmas, sőt élvezetes, a többség mégis inkább palackozott „ásványvizet” vesz.

Megengedjük magunknak ezt a luxust. Másfelől viszont panaszkodunk, hogy sokba kerül a vízszolgáltatás. Debrecenben ma ezer liter csapvíz ára 206 forint. Az olcsóbb palackosok közül 3 flakonnyit, 4,5 litert vehetünk ennyiért.
Szájba rágás helyett (nem lenne-e jobb visszaszokni a csapvízre, s nem szennyezni a környeztet a palackkal, okot adva például a szállítás óriási terhe révén a költséges benzin és olaj felhasználására is stb) szánjunk egy percet a jövőre, mert fenyegetőn jogosnak tűnik a szakemberek érvelése:

„Ha ilyen ütemben változik a Föld éghajlata, akkor eljöhet az idő, amikor ivóvízért kiált az emberiség...Magyarországon még igazi víztározás nem indult el, azonban a klímaváltozás ezt előbb vagy utóbb ki fogja kényszeríteni”.

Ányos József, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke fogalmazott így, aki szerint a Vásárhelyi tervet is át kell értékelni, mert az nem összpontosít a víz visszatartására, csupán az árvízi katasztrófák elkerülésére.
A jövő gondjait tetézve szennyezzük is a vizet. Azok ellen sincs hatásos módszerünk, akik az utakra, az erdők mélyére viszik a hulladékaikat!

Hogyan léphetnénk fel hatásosan a talajt, s ezáltal a vizet mérgezők ellen? Márpedig közeleg az idő, amikor minden cseppre (a mérgezettre is) szükség lesz, de előbb hatalmas befektetéssel meg kell tisztítani.

Szép pohárba töltik majd, mielőtt belekortyolnak, mert drágább lesz, mint ma az olaj.

Szabó Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában