Helyi közélet

2008.05.09. 13:50

Szűrés európai színvonalon

<p>Debrecen – Kisebb sugárterheléssel, rövidebb idő alatt pontosabb diagnózis állítható fel azzal az új digitális szűrőkészülékkel, amelyet pénteken mutattak be a Debreceni Egyetem Emlővizsgáló Központjában.</p>

Az új mammográfiás kép utólag alakítható, automatikus kiértékelésre is alkalmas. A digitális képeknek megvan az az előnye is, hogy bármennyi munkaállomásra elküldhetők konzultáció, leletezés vagy gyógykezelés céljából, az archívum pedig egyetlen szekrényben elfér.

A géppel nincs szükség vegyszerre vagy filmfelhasználásra, megszűnik a képek alul- vagy túlexponáltságának veszélye, akárcsak a sötétkamrai munka.

A VESZ-Echo Emlővizsgáló Központ az egyetem komplex mammográfiás szűrőcentrumában működik, a népegészségügyi program keretében hét éve végzi a 45 és 65 év közötti nők szűrését. A központban olyan kiegészítő vizsgálatokat is végeznek, mint a klinikai mammográfia, emlő-ultrahang vagy mintavétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában