Helyi közélet

2008.05.14. 16:39

Fábry Sándor nyomdokain

<p>Debrecen – Újra a Stand Up Dumaszínház humoristái lépnek a Lovarda színpadára május 15-én, 19 órától, így ismét itt lesz Badár Sándor, sőt megismerhetjük Felméri Pétert, a kolozsvári ifjú tehetséget. <A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/lovarda-majus/cn/boon-news-fabiangy-20080425-045303"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B> Lovarda, május</B></A> [.pdf – 61 KB]</p>

Az est harmadik fellépőjével, Dombóvári Istvánnal arról is beszélgettünk, hogy ma este egy teljesen új, eddig még sehol nem hallott műsorral készül, hiszen legutóbb az áprilisi programban szerepelt a Lovardában.

Dombóvári István: Nekem a május 15-ei időpont volt a fix, áprilisban csak beugrottam, mivel a Showder Klub tévéfelvételei miatt a többiek nem tudtak jönni. Nagyon örülök annak, hogy a véletlen így hozta, mert a Dumaszínház minden fellépőjének, így nekem is a TOP 3-ban van a Lovarda, mindenki szeretne minél sűrűbben fellépni ott. Legutóbb is óriási érzés volt, körülbelül ezer embert láttam magam előtt, s ebből ezer jól érezte magát, kitűnően szórakozott. Éppen azért, mivel voltam áprilisban és most is jövök, vadonatúj műsort fognak hallani tőlem a kedves érdeklődők, nem fogok ismételni.

HAON: Mikor vált az életed részévé a stand up comedy?

Dombóvári István: Mindenki máshonnan kezdte, én in medias res alapon kerültem a szakmába. Nekem Fábry Sándor volt a példaképem, kedvencem, akinek a 2005-ös Nyílt napjára jelentkeztem, ugyanis akkor bárki beülhetett Fábry székébe, és kérdezhetett tőle. Úgy gondoltam, hogy showműsort kell produkálni, ezért felkészülve mentem el, s azt vettem a fejembe, hogy belefojtom a szót a showmanbe, ami sikerült is kétszer. Ez annyira megtetszett neki, hogy ott, adásban mondta, hogy menjek le a Godot-színházba, s próbáljam ki magam, mert jó a dumám. Én azt sem tudtam, hogy mi az a Godot, ráadásul Budapest sem volt fókuszban, mivel én Szegeden jártam főiskolára, ott éltem. Mégis összeszedtem minden bátorságomat, és elmentem a Godot Dumaszínház egyik olyan estjére, ahol előzetes egyeztetés után bárki kipróbálhatja magát a színpadon. Ott nem számít, kinek milyen a végzettsége, milyen a protekciója, egyetlen a fontos: jó legyen a műsor, és a közönség nevessen rajta. Az első fellépésem elég jól sikerült, bár még izzadtam nagyon, de a második fellépésemen már visított a közönség, a harmadikon pedig már gázsit kaptam. Szokták mondani a barátaim, hogy ezzel a külsővel és ezzel az intelligenciával itt tartani, ez már eredmény.

HAON: Történeteidben sokszor felbukkan szülőfalud és otthonod, Jászkarajenő mikrovilága. Kapsz visszajelzéseket a helyiektől?

Dombóvári István: Egyfajta metakommunikációt folytatunk: egy tévéadás, internetes újság ha megjelenik, akkor azért kapok pár fejingatást. Valójában ez az egész a falunak effektíve csak hozott, nem rombolta az ázsióját. A legtöbben örülnek annak, hogy a háromezres Jászkarajenőről az egyik országos kereskedelmi csatornán beszélnek. Időközben a helyi önkormányzat is rájött, hogy az elmúlt 30 évben semminek nem volt ekkora reklámértéke. Mellesleg én mindig ügyelek arra, hogy Jászkarajenő ne tőlem hangozzon el, hanem attól, aki fel- vagy lekonferál, esetleg utánam jön a programban. Én nem akarom szándékosan reklámozni, hiszen mindenkinek van egy szülőhelye, ami az én életemben is nagyon fontos, hiszen én a városi lét után költöztem vissza a falumba.

– Sz. L. –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában