Helyi közélet

2008.04.04. 08:56

Vámospércs: uniós pályázatokkal a fejlődésért

<p>Vámospércs - A költségvetési hiány visszaszorítása érdekében vizsgálták felül az intézményeket. Kétszáz millió forint az idei költségvetési hiány a településen.</p>

Kétszáz millió forint az idei költségvetési hiány a településen. Többen nehezményezik, hogy a nagy költségvetési hiány ellenére új, pályázatírói státuszt hoztak létre havi 300 ezer + 50 ezer költségtérítés fizetésért.

A 200 milliós hiányt a település intézményeinek kell kigazdálkodniuk, úgy, hogy közben a polgármesteri hivatal ebből nem vállal részt - jutott az információ a Hajdú-bihari Naplóhoz.
Ménes Andrea polgármester elmondta: a hiány valóban hozzávetőleg 200 millió forint. Annak 75 százalékát, azaz 155 millió 522 ezer forintot a Vámospércs-Újléta Közoktatási Intézményfenntartó Társulás működése adja. Újléta a ráeső hiányt saját forrásából fedezi, a 155 millió forintos hiány kizárólag Vámospércsen képződik. A hiány visszaszorítása érdekében az intézményekben, a polgármesteri hivatalban is felülvizsgálták az intézményi struktúrát, a gazdálkodást.
- Első körben az intézményvezetők javaslatait hallgatjuk meg, de amennyiben ez nem eredményez jelentős hiánycsökkenést, külső szakértők bevonásával kívánjuk racionalizálni városunk gazdálkodását.

Nagy a lemaradás

A polgármester elmondta azt is, hogy fontos feladat a város üzemeltetésének és fejlődésének biztosítása, munkahelyek teremtése. Ennek elengedhetetlen feltétele a megfelelő infrastruktúra és a helyi szolgáltatások magas színvonalának megléte.

E tekintetben Vámospércsnek óriási elmaradása van. A többi önkormányzathoz hasonlóan a helyi képviselő testület is úgy döntött, hogy kialakítja a pályázatokon való részvétel személyi és pénzügyi feltételeit. Jelenleg a polgármesteri hivatal bérmegtakarításainak terhére 2008 júniusáig 1 főt alkalmaznak a fent jelzett összegtől kevesebb fizetésért - ő az, akit a Naplóhoz fordulók is említettek.

Csak támogatással
A vámospércsi önkormányzat minden évben pályázott az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe kerülő önkormányzatok számára hirdetett támogatásra, 2007-ben kiegészítő támogatást, 4 millió forintot is kaptak. Az elmúlt évben megítélt összeg 70 százalékát előlegként már megigényelte a város. A végleges pályázatot áprilisban fogják benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában