Helyi közélet

2008.04.16. 15:03

Slágerszakmáknak ígérkeznek ebben az évben

<p>A fejvadászok egyetértenek abban, hogy még mindig a mérnökök számítanak a legkeresettebbnek a hazai álláspiacon. Mellettük laz idegenforgalmi, a pénzügyi, a kereskedelmi és az ingatlanokkal foglalkozó szakembereket keresik.</p>

Egyre inkább előtérbe kerül a nyelvtudás, a mobilitás és persze az „eladható” szakismeret.

Nem mobilak

Továbbra is gond (így az elemzők), hogy túl sok bölcsészt képeznek, és bár a „hiánycikknek” számító műszaki munkatársak alacsony számán a felsőoktatási keretszámok emelése segíthet, ez csak évek múlva lesz érzékelhető.

Ugyanakkor a fejvadászoknak az a félelme nem jött be, hogy a közgazdászok nem találnak állást. A pénzügyi végzettségűeket a virágzó bankszektor és a regionális szolgáltató szempontok szippantják fel.

Az elemzésekből az is kiolvasható, hogy bár a külföldi termelő cégek főként vidéki (leginkább kelet-magyarországi) városokba települnek, ahol magas a munkanélküliség, viszont kevés a nyelveket beszélő szabad munkaerő.

Ezért az ország keleti végeibe sokszor máshonnan kell munkaerőt csábítani, csakhogy a magyarok nagyobb távolságra nem szívesen mozdulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában