Helyi közélet

2008.04.26. 20:03

Rotyogtak az „elfeledett” ízek

<p>Nagyrábé - Hurkatészta leves, kemencében sült tyúkok – íncsiklandó illatok és ízek kavalkádja volt a második Sárrét Íze Fesztiválon Nagyrábén. <dia width="900" height="700" alt="Sárrét íze fesztivál 2008.04.26."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/S_rr_t__ze_fesztiv_l_2008_04_26_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Sárrét íze fesztivál 2008.04.26." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/Sarret-ize-Fesztival.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Már az utcán érezni lehetett a bográcsban pirított hagyma illatát, tyúkleves zamatú volt a levegő, a kemencéből frissen kivett pompás sültcsirkék csábítóak voltak. A káprázatos tavaszi napsütésben több száz ember élvezte a különleges főzőversennyel egybekötött Sárrét Íze Fesztivált Nagyrábén.

A szombati rendezvényen 59 résztvevő indult, akik mind az általuk képviselt településre leginkább jellemző ízvilágú ételt „rotyogtatta a kondérban”.

Hurkatészta levest csinálunk, meg túrós reszeltet, ezek az igazi bárándi ízek – mondta Erzsike néni a Mozgássérült Egyesület hagyományörzője. „Mi meg tekergős tésztának hívjuk” hallom a hátam mögül, de mire megfordulok nem tudom ki lehetett a sok bámészkodó közül.

Az illatok egyik sátorból a másikba csábítottak, mindenkinek meg volt a titkos adu ásza. – Itt mindenki győztes lesz, hiszen jól érzi magát, és megismerheti a szomszédos települések híres receptjeit, sajátos ízeit – magyarázta Koroknai Béla, a rendezvény egyik szervezője.

De nemcsak sárrétiek voltak a fesztiválon, a tavalyi olyan jól sikerült, hogy idén még Békés megyéből is jöttek, ezért a rendezők kérték, ha tudnak most „elfeledett” recepteket is poroljanak le a versenyzők, hogy minél változatosabb legyen az étel-kavalkád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában