Helyi közélet

2008.04.26. 06:20

Pattanjunk „drótszamárra”!

<p>Debrecen – Remények szerint 2013-ig összeérnek a város létező és tervezett bicikliútjai.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/kerekparozas/cn/haon-news-hbn_01-20080425-031420"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Kerékpározás [.pdf - 163KB]</B></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/megkerdezt%C3%BCk-biciklizes-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

„Nem találkoztam még olyan emberrel, aki azt mondta volna, hogy: szennyezett levegőt akar szívni; szeretné megrövidíteni az életét; örülne, ha minél előbb beteg lenne; a városban ahol él, csak beton, kő és aszfalt vegye körül; legyen mindenütt autó és még több autó” – felelte Rácz Kálmán a Magyar Kerékpáros Klub debreceni alapszervezetének titkár helyettese arra a kérdésünkre, hogy miért buzdít a szervezetük kerékpározásra.
– A legnagyobb baj ott van, hogy az emberek többsége nem veszi tudomásul, hogy a bicikli közlekedési–, s nem csak egy sporteszköz – fogalmazott Hevesi Edit, a debreceni klub titkára.

A téma aktualitását az adja, hogy a jó időben a motorok hipp-hopp előkerülnek, ahogy a kerékpárok is.

Hétvégén családok tekernek, de sokan választják napközben is ezt a közlekedési formát. Egyre többen…

A budapesti Critical Mass rekordot döntött, és a debrecenin is sokan voltak.

Veszélyes is lehet

Véleménye persze mindenkinek van. Az autósok bosszankodnak, hogy nem lehet rendesen haladni a bringások miatt. Kerülgetni kell őket. Előfordul, hogy idős emberek, jókora szatyrokkal bicikliznek, inogva és nagyon lassan haladnak.

A részegen ide-oda kanyargókról nem is beszélve. A gyalogosok sem szívlelik a kerekezőket, mert elfoglalják a járdákat és gyorsan mennek.

– A közlekedési morál nincs azon a szinten, hogy nyugodtan lehessen tekerni a közutakon. Kevés bicikliút van a városban, a meglévők is elég rossz állapotúak…

Sokszor az életemmel játszok, ha a közútra merészkedek. Előfordult, hogy csak azért nem csapott el az autó, mert fel tudtam ugratni a padkára… – mesélte egy megszállott kerékpáros, Ádám.
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a kerékpározók közül se ismeri mindenki a KRESZ szabályait.

Mennyi van? Mennyi lesz?

Debrecenben jelenleg mintegy 20 kilométernyi kerékpárút fut. A közeli településekhez vezetők egy része már készen van.

– Reményeink szerint 2013-ig a már meglévő szakaszok össze lesznek kötve a belvárossal.

A pályázati lehetőségek, az anyagiak és a lakossági igények függvénye a kiépülés üteme – mondta Kónya Tamásné, a városfejlesztési főosztály vezetője.

– A legújabb kerékpárút 2150 méter hosszú lesz, mely a Füredi utcától a Csapó utca kereszteződéséig tart majd – jelentette be Gadus István önkormányzati képviselő, a regionális fejlesztési tanács társelnöke pénteken.

KopZsu

  • Képek az idei Critical Massról Debrecenben
  • 2007: Critical Mass Debrecenben
  • Amit a Kerékpárutakról tudni kell
  • Bicikliút a Tócóskertben
  • Új kerékpárút épül Debrecenben
  • Sok a kerékpáros, de kevés a kerékpárút
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában