Helyi közélet

2008.04.22. 19:17

Nem egyszerű, nem történet…

<p>Debrecen – Egyszerű történet, 100 oldal – ez volt a munkacíme Esterházy Péter legújabb, Semmi művészet című regényének. Amely nem egyszerű, nem történet, és nem száz oldal…&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/eszterhazy-konyvbemutato.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A Kossuth-díjas író kedden a Debreceni Egyetem központi épületének aulájában tartotta regényének országos bemutatóját. Az ezt megelőző sajtótájékoztatón, némi szabadkozás után néhány szóban bemutatta a művet:

– Úgy vélem, ez több könyv első könyve. Van egy munkatervem; soha nem egy könyvet gondolok el, s úgy érzem, ehhez is tartozik még négy ugyanilyen nagyságú könyv, mármint kilóra – vezette be, finom humorral.

– Egyszerű történet, 100 oldal – ez volt a munkacíme, holott nem egyszerű, nem történet, és nem száz oldal – folytatta. – Nagyon érdekes feladat volt a megírásakor, hogyan lehet a képesség fajtája ellen dolgozni. Az én reflexeimnek az felel meg, hogy elágaznak a történetek, ám a Harmonia caelestisben ezt mégsem akartam, mint ahogy a Semmi művészetben sem.

Ha éreztem, hogy kezdenék elkanyarodni a történettől, félretettem, s írtam egyet-egyet az Esti Kornél-folytatásokból. Azért adtam a regénynek az iménti munkacímet, hogy megtartsam az ívét… – fejtegette az író.

Morcsányi Géza, az Esterházy-műveket gondozó Magvető Kiadó szintén jelen lévő igazgatója egyebek közt jelezte: a Semmi művészet a „papírváltozattal” egyidőben hangoskönyvként is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában