Helyi közélet

2008.04.18. 19:13

Ma porondon a hétköznapok

<p>Debrecen – A cirkuszban dolgozni „szerelem”, még akkor is, ha kevés a szabadidő, és sokat kell utazni. Szombaton nyílt próbával várják az érdeklődőket, az első cirkuszi világnap alkalmából. <dia width="900" height="700" alt="Porondon a hétköznapok 2008.04.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Porondon_a_h_tk_znapok_2008_04_18_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Porondon a hétköznapok 2008.04.18." /></a></dia></p>

Komótosan csócsálják a szénát a tevék és a zebrák közös karámjukban a Kishegyesi úton.

– Ritka az ilyen – meséli Karola, a direktor neje –, azért is, mert a tevék a Góbi sivatagból származnak, még a zebrák afrikából. – A lovak jól megérdemelt pihenőjüket élvezik, miközben kényeztető csutakolást kapnak a délelőtti próbák után.

Richter Flórián, a manézs sztárja nap mint nap „meghajtja” őket, hogy formában legyenek, hiszen ha kigyúlnak a fények nincs helye fáradtságnak és hibának, az előadás mindig tökéletes. Nem csoda, hogy elhozták a pálmát a Monte Carlo-i cirkuszfesztiválról.

Szandra a 35 éves elefánt vidáman játszadozik idomárjával, bírkóznak viccesen, soha nem bántaná Robertet, aki már több éve van a társulatnál. Az igazgató, Richter József a napi sajtót olvassa, és épp a következő nagyszabású külföldi fellépésüket szervezi Bukarestben.

Karola asszony kicsit aggódik, de mindenben követi élete párját, sőt legtöbbször ő vezeti a 32 tonnás kamiont és a mögé csatolt „guruló otthont” is, melyben a direktor elmondása szerint többet vannak, mint otthonukban, hiszen március elejétől akár november közepéig is turnéznak. De télen sincs idejük szusszanni, hiszen akkor rendszerint külföldön lépnek fel.

Szigorú menetrend szerint élnek, hiszen hatalmas a társulat, és egyszerre több mindenre kell odafigyelni. De a délelőtti próba és az esti előadások közben azért van egy kis szabadidő is, amit mindenki saját belátása szerint tölt. Van aki pihenéssel, de olyan is akad, aki a belvárosba megy kikapcsolódni.

Ma különösen nagy a sürgés-forgás, izgatottan készülődnek a szombati nyílt napra, hiszen április 19-én lesz a világ első hivatalos cirkusz-napja, s ennek alkalmából délelőtt 10-től 13 óráig bárki megnézheti a próbáikat, azt, hogyan készülnek az esti előadásra a bohócok, az artisták, az elefánt és minden fellépő, aki délután és este már a szokásos előadásokkal várja a nagyérdeműt.

- F. Á. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában