Helyi közélet

2008.04.08. 06:31

Csúszik a bérlőcsere, az Unió felújítására várnak

<p>Debrecen – A járókelőnek már azt kellene látni, hogy lehúzták a rolót a Piac utca 34. alatt, és megkezdődött a volt Centrum Áruház átalakítása.</p>

A CívisHáz Zrt. őszi pályázatán ugyanis a Pécsi Direkt Kft. nyerte el a bérleti jogot, s a szerződés szerint a felújítás után néhány hónap múlva meg kellene nyílnia az Alexandra könyváruháznak.

Csakhogy az előző bérlő, a Skála nem költözött ki, mert nem talált megfelelő helyet.

Ha az új bérlővel nem sikerült volna megegyeznie az átadás késleltetéséről, akkor az általa foglalkoztatott mintegy félszáz ember munka nélkül maradt volna. A Skála ugyanis a februárban kötött szerződés alapján az Unió Áruházba költözik, amely viszont csak június közepére készül el.

Kotosmann Zoltán, a Hélinvest Kft. ügyvezető igazgatója igennel válaszolt. Igen, azért nem vehette birtokba az új bérlő Alexandra könyváruház céljára a Centrum Áruház épületét, mert a Skála nem tud kiköltözni, amíg be nem fejeződik az Unió áruház felújítása.

Egy szintre

Mindez egyeseknek azért kelti fel a figyelmét, mert Kotosmann Zoltán a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja, s ebben a minőségében tavaly ősszel arra szavazott, hogy a továbbiakban ne a Skála, hanem az Alexandra könyváruházakat működtető Pécsi Direkt Kft. bérelhesse az egykori Centrum Áruház épületét.

Azt is megjegyzik, hogy a Skála jobb ajánlatot tett, mint a pécsiek, de valaki a döntést megelőzően lehetőséget adott a pécsi pályázónak, hogy a Skálával egy szintre emelje az ajánlatát.

Nyíri László, a Cívis Ház Zrt. igazgatója – a Piac utca 34-36. számú ingatlant kezelő, így a bérleti pályázatot is kiíró cég vezetője – a Naplónak ismét megerősítette, hogy összességében a város számára előnyösebb ajánlatot tett a Pécsi Direkt: nem elsősorban azért, mert a Skálánál valamivel magasabb havi bérleti díjat kínált, hanem, mert körülbelül 30 millióval értékesebb átalakítást, korszerűsítést vállalt.

Igaz, a Skála további kétszer 5 év úgynevezett opciós jogért cserébe 30 százalékkal magasabb bérleti díjat kínált, s ez komoly tétel.

Ezért a pályázatok mérlegelésekor rákérdeztek a pécsiekre: hajlandók-e megadni ezt is. S mivel azok igent mondtak, kétség nem fért hozzá, hogy a vagyonkezelő akkor köt jó szerződést, ha az utóbbiak mellett marad – tájékoztatott Nyíri László.

A felvetésekkel szembesítettük Kotosmann Zoltánt is, aki így reagált. – A pályázatok alapján a város számára egyértelműen az Alexandra ajánlata volt jobb.

A Piac utcáról kiszorult Skála aztán szeretett volna az épülő Fórumban helyet bérelni, de az csak az év második felében készül el, ötven embert pedig nem akartak utcára tenni.

Az Unió iránt érdeklődve csak   februárban fordultak hozzám, mint a Hélinvest Kft. ügyvezetőjéhez, s meg is állapodtunk.

De ezt novemberben még senki nem gondolta, szó sem volt róla – mondta. Megjegyeztük: információink szerint a Skálának lényegesen magasabb bérleti díjat kell majd fizetnie a Hélinvest számára az unióbeli bérletért, mint amennyit a Cívisháznak fizetett a Piac utcai épületben.

Azaz: a Hélinvest mégis csak jól fizető bérlőt talált, hiszen a Cívisház havonta alig több mint harmadannyit kap az új bérlőtől.

– Igen, a bérleti díj az Unióban magasabb lesz, mint amennyit a volt Centrum helyén, de ott a bérlő fordít rá mintegy 200 milliót, az Unió esetében pedig ugyanennyit a tulajdonos, a Hélivest Kft. fektet be. És a két épület elhelyezkedéséből fakadóan a piaci értéke is különbözik – tette hozzá Kotosmann Zoltán.

Kapcsolódó cikkeink, minden előzménnyel:
Az Unió Áruház új „arca” 
 A tavaly szeptemberi tüzet követően szükségessé vált a belváros legnagyobb áruházának, az Uniónak a teljeskörű felújítása.

Felújítják az Unió Áruházat

Kiköltöznek a kereskedők az Unió földszintjéről január 15-ig, mert az egész áruházat felújítják.

Tűz az Unió Áruházban

Tűz ütött ki vasárnap éjjel Debrecenben, az Únió Áruház első emeletén. Video  Tűz az Unióban 2007.09.03.Károk az Unió Áruházban 2007.09.03.
Megváltozhat az Unió neve!

Új külső, új belső! Új név? Még talán ez is lehetséges. Közel háromszáz millió forintos beruházás keretében újul meg az Unió Áruház Debrecenben.  Video

Tavaszra átalakul a Centrum Áruház 

Az új bérlő se melltartót, se parfümöt, se papucsot nem árul majd. A Cívis Ház Zrt. által kiírt pályázatot ugyanis az a Pécsi Direkt Kft. nyerte el, amely az Alexandra könyváruházakat működteti. Alexandra [.pdf - 49KB]
Civilek és lakosok más útvonalban gondolkodnak 

A debreceni civilektől és a lakosoktól is számos észrevételt kaptak már a kettes villamos tervezett új vonalával kapcsolatban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában