Helyi közélet

2008.04.02. 08:29

Akár a halál karmaiból is megmenthetnek

<p>Debrecen – Az emberi élet perceken múlhat; ők a leggyorsabbak és mini intenzív osztályuk van. A debreceni légimentősök Magyarországon a legkulturáltabb körülmények között dolgozhatnak; a második legtöbb esetet ellátó egység. <DIA alt="Légimentők 2008.03.31." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/L_giment__337_k_2008_03_31_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Légimentők 2008.03.31." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><br /> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Medicopter%201_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A Nappal kelnek és fekszenek –mondhatnám–, de természetesen a családjukhoz mennek haza munka után. Nappal készenlétben van a team; ugrásra készek.

A repülőtéren kedves emberek fogadnak. Óriás térkép a falon, melyen a körökből kivehető, hová hány perc eljutni helikopterrel.
Falinaptár, melyeken sárga, piros, zöld és kék pöttyök: mint az alsós magatartástábla. A bevetések számát és a továbbképzések idejét jelölik. Gyógyszeresvitrin, konyha, fürdőszoba és pihenő. Az ablakból a kifutó, ahol fel-feltűnik néhány őz.

Akcióban csak pontosan

Riasztás követően összehangoltan rohannak, mindenki pontosan tudja a dolgát.

A begyakorolt mozdulatok már rutinná váltak. A fent hagyott tárgyakért nem lehet visszaugrani; a percek túl drágák. Szinte egyszerre veszik fel a sisakot, két perc, s a propeller repíti őket.

– Nem lehetek feszült vagy ideges, mert az ellátás minőségét rontaná. Repülés alatt átgondoljuk, mire számíthatunk. Mindannyian többéves mentőzés után kerültünk ide, folyamatosan képezzük magunkat; magas szintű ellátást tudunk biztosítani – mondja Válint Andrea, szakorvos.
Hozzáfűzte, a gépen több speciális eszköz van, mint egy roham kocsin és sok esetben fontos, hogy a gyógyszerparkunk is bővebb.

Pillanatok alatt

A gépek körülbelül 240-260 km/h sebességgel repülnek, s nincs bedugult, kanyargó, döcögő út.

– Az utazás olyan, mintha egy karosszékben ülnénk otthon. Nincs zötykölődés, a szállítási trauma a betegnél szinte nulla. A gyorsaság a legfontosabb.
Szinte naponta kell újraélesztenünk. Perceken múlhat az agyhalál beállta.

Legutóbb Konyárra mentünk egy 15 éves diákhoz, akit áram ütött. 20 méterre szálltunk le tőle. Újraélesztettük. Néhány napon belül hazamehetett– mondja Horváth István, mentő szakápoló.
Halálesetek is szóba kerülnek. Mindannyian tapasztalatból beszélnek…
–Nem vagyunk Istenek, nem tudunk mindenkit megmenteni. Fel kell tudni dolgozni, s ebben egymást segítjük, mert muszáj. Ellenkező esetben beleőrülnénk.

A riasztásra várva fotókat mutatnak a bázis életéről. Egy főzés képei közé keveredünk. Beavatnak hobbijaikba, gondjaikba, örömeikbe. Úgy beszélnek egymásról, mint ha egy nagy család tagjai lennének. Azok is…akik értünk vannak.
-KopZsu-
Ha hangárajtóba akad a helikopter

Mostoha körülmények között kell működnie a légimentő szolgálatnak.

Újraélesztés a Koncert után
Újra kellett éleszteni egy embert a Rolling Stones péntek esti, budapesti koncertje után.
Állampolgári kötelezettség? Van értelme?
Az alapszintű újraélesztés pedig nem túlmisztifikálandó dolog, mindenki képes rá, akinek van két karja és legalább egy fél tüdeje.
Meghalt a mandulával műtött kisfiú
A 12 órás komplex intenzív kezelés és a megismételt újraélesztés ellenére a gyermek november 28-án meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában