Helyi közélet

2008.04.27. 07:59

A lakásvásárlás dilemmái

<p>Debrecen – Sokan úgy gondolják, aki lakást, vagy házat keres irigylésre méltó helyzetben van, hiszen van pénze, vagy ha nincs is pénze, annyi tőkével már mindenképp bír, hogy némi hitellel kiegészítve, ingatlanos szakzsargont használva „potenciális” vásárlóként jelenjen meg a piacon.</p>

Az eladó lakások piacán, de szűkítsük a kört: a debreceni eladósorba került otthonok piacán. No és itt kezdődik az elején még igen boldog emberünk kálváriája. Mert mit tesz ugye egy kezdő lakás-búvár, vesz egy hirdetési újságot és ezzel párhuzamosan bújja a netes portálok friss tartalmát.

Mindjárt több problémával is szembe találja magát az első telefon alkalmával. Többnyire nem a tulajdonos hirdet, s így, az érdeklődő telefonszámlája bánja, míg az ingatlanos felismeri a beolvasott szöveg alapján, melyik lakás keltette fel a leendő vevő figyelmét.

Ha sikerül mégis dűlőre jutni, akkor újabb telefonba kerül, míg időpontot is sikerül egyeztetni. Persze mindez aprócska gond a lakáskeresés aknamezőkkel nehezített pályáján.

Vásárlási szempontok
Ingatlan városon belüli fekvése
A lakás tájolása
A lakás elosztása, és élhetősége
Emelet
Közlekedés
Óvóda/iskola közelsége
Társasház udvara
A lakás fenntartásának költségei
A lakás fűtési rendszere,
A lakás állapota


Egyezik-e a valósággal a szöveg?
Ritka kivétellel, természetesen nem. Éljünk itt szemléletes példákkal. Találkoztam már olyan szöveggel, hogy a Faraktár utca hídnál elterülő kies vidéke Debrecen belvárosának szíve, vagy a Zöld Sándor utca a Nagyerdő közepe. És ez még mindig csak az ingatlan fekvésére vonatkozó csúsztatások gyűjteménye, mert ugye ott a lakás állapota is. Melyről nem meglepő módon általában mind a vevő, mind az eladó másképp vélekedik.

Míg az eladónak a legrosszabb állapotra utaló jelző: „az átlagos”, addig a vevők időnként a lakásban egymás fülébe súgják, vagy akár hangosan mondják ki: „itt mindent szét kell verni.”
S van még egy kulcskérdés: az emelet. Tapasztaltabb keresők már tudják, hogy amennyiben a hirdetésből hiányzik a szint megnevezése, úgy feltehetőleg nem elsőről és nem is másodikról van szó…
Vásárlói igények és a valóság
Mit szeretne a lakásvásárló? Természetesen álmai lakását: olcsón, minden extrával, kiváló elosztással és jó tájolással, a legjobb helyen a városban. Mondanom sem kell, hogy mindez persze köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Mert bizony alku nem csak eladó és vevő közt születik, mikor nyélbe ütik az üzletet. A vásárlónak is meg kell alkudnia a lakás kisebb nagyobb hibáival.
És ahányan vagyunk, annyiféle vágyunk van, amelyből nem akarunk engedni mikor lakást választunk.

Érdemes útjelzőként egy „vágy-rangsort” felállítani.
Mi az, amiből semmiképp nem engedne a vevő? Van, akinek ez erkély, van kinek az emelet a fontosabb, akad, kinek a környék, vagy a nagy konyha, és a jó elosztás a döntő. Sokan a lakás tájolását, vagy épp a feng shui törvényei szerinti ideális elrendezést tartják perdöntőnek.

Keressen lakást!

Hajdú-bihari ingatlanok!

Debreceni lakások!

Debreceni házak!

Apróhirdetések minden mennyiségben! 

Természetesen minden egyszerre, egy lakásban nem teljesülhet. Dönteni kell. Ami még nehezebb; dönteni tudni kell.
Az örök ellentét
Az eladó sokat szeretne érte kapni, a vevő meg minél kevesebbet fizetni. Ilyenkor jön az a hosszas alkudozás, egyik oldalról a portéka dicsérete és az ár minél magasabbra tornázása, míg másik oldalról az óvatos, vagy kevésbé óvatos árleszállítás elérés,e különböző trükkök bevetésével.
Ha sikeres az eladó és vevő közti alku, akkor jöhet a parola és irány az ügyvéd.

-O.M.ZS-

Kapcsolódó cikkkek:
  • Olcsó telket még olcsóbban?
  • Újabb területet vesz a Park Center
  • Inkább üdülõt építenének, mint lakóházakat
  • Nõi és férfi szerepek az ingatlanvásárlásban
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában