Helyi közélet

2008.03.20. 21:16

Vita a szocialista delegáltak körül

<p>Debrecen – Kisebb vita alakult ki az MSZP frakció és a közgyűlés Fideszes tagjai között, mikor az ellenzéki párt városi szervezete nevében Bazsa György azt indítványozta: hívják vissza a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. két korábban általuk delegált tagját; Kállai Gábort és Huszka Imrét.</p>

Helyettük a holdingba Czeglédy Gergőt és Tóth Csabát szerették volna jelölni. Ezt a közgyűlés elutasította arra hivatkozva, hogy csak a párt frakciója indítványozhat.

A vita zárt ajtók mögött zajlott, így annak végeztével előbb Kósa Lajos polgármester, majd az MSZP-s Varga Zoltán, Zsiros Zsolt és Bákonyi László tartottak rögtönzött sajtótájékoztatót.

Kósa Lajos elmondta, hogy azért utasították vissza az ellenzék indítványát, mert azt nem a frakció nevében tették, és nem volt semmilyen kézzelfogható indokuk delegáltjaik visszahívására, így csak arra tud következtetni, hogy megrendült bennük a bizalom.

 Kitért arra is, hogy sem polgármesterként, sem lokálpatriótaként nem tartja jó ötletnek, hogy a holdig igazgatói testületébe egy budapesti, pontosabban III. kerületi MSZP-s politikust delegáljanak, Czeglédy Gergő személyében.

Szerinte nagy szégyen, ha importálnia kell a városnak a szakembereket. Válaszul erre Bákonyi László csak annyit mondott; európai uniós polgárként, számára egyáltalán nem meglepő a döntésük, hiszen két szempont vezérelte őket; az egyik, hogy megfelelő szakembert találjanak a pozícióra, a másik, hogy megbízzanak ebben az emberben.

Kósa Lajos korábban más formában utalt a pártbizalomra, s a rendszerváltás előtti időkkel példálózott. Szerinte pártpolitikai okokból nem lehet valakitől megvonni a mandátumát, hiszen az független mindettől, a delegáltat az egész közgyűlés fogadta el, nemcsak egy pártfrakció, így a közgyűlés joga visszahívni is őket.

Varga Zoltán, szocialista képviselő pedig éppen azt sérelmezte, hogy jogaikban sértették őket, majd végül kimondta a visszahívási indítványuknak azt a közvetlen indokát, amit a közgyűlés előtt nem tartottak fontosnak kinyilvánítani; megrendült a bizalmuk delegáltjaikban.

Úgy fogalmazott, most nincs olyan tagja a vagyonkezelőnek, akiben megbíznának, és biztosított lenne számukra a zavartalan információ áramlás. A közgyűlés elutasítási indokát úgy kommentálta; csak bele akartak kötni valamibe, és ez az indítvány egyetlen formai hibája volt.

Elismerte, hogy Bazsa György ténylegesen a szocialisták városi szervezete nevében nyújtotta be az indítványt, de kiemelte, hogy valójában az egész frakció döntése volt mindez, és utalt rá, hogy ezt vélelmezhette volna a közgyűlés is, hiszen Bazsa az MSZP frakció vezetője.

Arra a kérdésre, hogy fogják e ismételten az említett holdig tagok visszahívását kezdeményezni, kitérő választ adtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában