Helyi közélet

2008.03.07. 07:41

Szoták-villa a Nagyerdőn: bővült a birodalom

<p>Debrecen - A Medgyessy-sétánytól a hátsó ösvényig, illetve a szomszéd villától a fürdő előtti placcig terjed tehát a három építményből és még vagy 1200 négyzetméter használatba vont területből álló birodalom.</p>

– Jól emlékszem, amikor lokálpatrióta képviselőként harcoltam a védett épület eladása helyett a közcélú felújításért és hasznosításért, akkor a melléképületekről azt mondta Racsmány úr, hogy azok le lesznek bontva, és nem képezik az adásvétel tárgyát.

Azóta az új tulajdonos jól megbővítette mindkettőt, s ami várható volt, a három építmény közötti részt azonnal leburkolta, s mintha ezzel tulajdonává vált volna, gátlástalanul használatba is vette.
Ez saccra körülbelül 600 négyzetméter – ha nagyon szűkön mérem.

Keresztesné Várhelyi Ilona vetette gépbe e sorokat a 2006 novembere óta üzemelő Villa Hotel (melyet Krúdy étterem néven emlegetnek) környezetében szerzett tapasztalatai nyomán.
Az épületet 2001-ben adta el az önkormányzat Szoták Mihály vállalkozónak.
Az akkori képviselőnő (s a Napló zárt levelezési fóruma, az Agora több tagja) azóta újra és újra tiltakozik amiatt, hogy a vállalkozás a korábbi környezetet lényegesen megváltoztatva, a fák alatti parkolást napi gyakorlattá téve terjeszkedik.

Szépen növekszik

Mivel az eredeti épület eredeti teraszait a jobb jövedelmezőség érdekében Szoták úr beépítette, (bár azt ígérte, megtartja az épület régi formáját, bizonyára ennek jegyében lett egy helyett 4 szintes!) szükség lett új teraszra, kerthelyiségre is.
Elvégre az már nem járja, hogy a népek a 20 méterre lévő, 160 éves Régi Vigadó vagy a Leveles kertjében fogyasszák el étel-italaikat. Nosza, újabb fakivágásokkal irány a gyógyfürdő!

Ezzel körülbelül újabb 500 négyzetméterrel bővült a birodalom. ... Közben az egykori erdei ösvény egész rendes szervizúttá szélesedett az épület mögött.
Így aztán a kőgombák ellenére sem nagy kunszt a luxusautókkal behajtani a kerekerdő közepére.
"A Medgyessy-sétánytól a hátsó ösvényig, illetve a szomszéd villától a fürdő előtti placcig terjed tehát a három építményből és még vagy 1200 négyzetméter használatba vont területből álló birodalom.
Ezt vette 317 négyzetméteresen 14 millióért... Hogy mindez rendben van? Hát, biztosan, hiszen szépen növekszik... Terület is, tőke is... Mindez a városé, azaz mindnyájunké is lehetne!"

A villa eladásakor a közgyűlésben Kósa Lajos nyomatékkal hangoztatta: nem tartozik hozzá földterület, csupán annyi, amennyi a villa alatt van. Ezért is értékelték az árát mindössze 14 millióra. Most azonban a villa szomszédságában felújítva hasznosítanak két melléképületet, akárcsak a körülötte lévő területeket parkolóként, útként.
Megkérdeztük ezért a városházán: ha valóban 317 négyzetmétert vett meg a vállalkozó, milyen minőségben hasznosítja a többi területet?

Racsmány Gyula, a vagyonkezelési osztály vezetője azt válaszolta, hogy a két melléképület nem képezte adásvétel tárgyát, azokat bérleti szerződés keretén belül hasznosíthatja az Erdő Villa Vendéglátó Kft.

Segítsen többeket, okosabban!

Az épület körül elterülő 4600 négyzetméter nagyságú földterületet pedig szoborpark céljára jelölték ki. (Az adásvételi szerződésben ugyanis rögzítették, hogy a vevőnek saját költségén szoborparkot kell kialakítania!)

Ha a város minden vállalkozót így segítene – egyszer csak nem lenne Nagyerdő.

Kapcsolódó anyagok:

  • Haldoklik a Nagyerdő?
  • A Nagyerdő kapujában
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában