Helyi közélet

2008.03.18. 12:59

Sonka, tojás, kölni: itt a húsvét!

<p>Debrecen – A piacon egyre többen keresik a kötözött sonkát, a retket, a tojást. Néhány nap és a gyerekek kereshetik a fűbe rejtett csoki nyuszit és a festett tojást. <DIA alt="" height="900" width="700"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/H_sv_t_el__337_tt_a_piacon_2008_03_18_/index.shtml , SERIE ,650,690)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Húsvét előtt a piacon 2008.03.18." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-mit-foz-husv%C3%A9tra.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/edesseg-unnep-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/zoldseg-domping-debrecenben.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/tojas-piac-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/sonka-piac-hentes.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/piac-hentes-debrecen.wmv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A lányok kezdhetik tervezni, hogyan ugranak ki az ágyból, hogy minél kevesebb víz jusson rájuk a kancsóból. A piacon is érezni, az ünnep közelségét.

Ezen a héten egyre többen keresik a sonkát, a tojást és a zöldséget. A háziasszonyok lassan megtervezik az ünnepi menüt, de a hozzávalókat gondosan ki kell válogatni! A piacon töltöttem a reggelt:

Mi, mennyi?
l Tojás: 21-32 ft/db l Túró: 780-1200 ft/kg l Kalács: 240-255 ft/fél kg l Sonka: 600-1300 ft/kg l Retek: 50-120 ft/csokor

Bő a választék

– A legfinomabb sonka, a hagyományosan sózással és füstöléssel készített, melyben nincs adalékanyag. A gyorspácosak nagyon fogynak, hiszen ez az olcsóbb – magyarázza Nagy Rudolf, hentes.
A tojás forgalma változó. Az árusok többségének az a véleménye, hogy már nincs divatja a tojásfestésnek. – A kis gyerekes anyák viszik festeni, a többiek a főzéshez használják. Nem panaszkodok, van forgalmam, hozzám visszajárnak a vevők– mosolyog Jurácsik Jánosné, tojás árus.

 –Pár darabot megfestek, de a piskótához vettem őket. Nagyon szép a sárgája, a család pedig imádja a tortát, úgyhogy azt készítek belőlük– rakosgatja a tojásokat Perényi Vilmosné.
Zöldségek közül a retket, az új hagymát és a paradicsomot keresik most legtöbben. Szerintem pénteken és szombaton lesz a legtöbb vevő – mondja Bör Norbert, zöldségárus.

Különleges tojás és nyuszi

Az ételek alapanyagai mellett találok kalácsot, túrót, csoki nyuszikat és tojásokat. Minden kapható, ami szükséges az ünnepi asztalra valóhoz. Aki különleges ajándékot keres szeretteinek, talál azt is. Az emeleten grillázs tojásokat és nyuszikat találtam.

– Magam készítem a formákat és a díszítést is. Egy óra, mire elkészítek egy-egy darabot. A végére hozzám is nőnek, tudom melyik nyuszihoz milyen színű tojás és szoknya passzol – mosolyog Fekete Józsefné Seres Emília.

KopZsu

  • Piac egykor és ma Debrecenben
  • Hogy tetszik az új piac?
  • Mi lesz az ideiglenes piac helyén Debrecenben?
  • Receptek minden mennyiségben
  • Nézze meg mi történik most Debrecenben!
  • Milliárdokat hoznak Debrecenbe
  • Friss állások Hajdú-Biharban
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában