Helyi közélet

2008.03.28. 06:31

Méltányosság nincs! Vagy mégis?

<p>Debrecen – Leparkoltam a Mester utcán. A mozgáskorlátozott igazolványomat elfelejtettem kitenni látható helyre. Mire visszamentünk a feleségemmel, már ott volt a büntető cédula 4500 forintról.</p>

– Azonnal vittük az igazolványt az irodájukba és ott azt mondták, hogy nincs semmiféle méltányosság.

Kifizettük de azért azt kérdezném én, hogy 40 ezer forintos rokkant nyugdíjból nem sok ez egy kicsit? Tényleg nem lehet ebben az ügyben méltányosságot gyakorolni? Maradok további tisztelettel”– írta a Naplónak Pete Imre.

Visszaélnek

„Az igazolványra rá van írva, hogy a szélvédő mögé jól látható helyen ki kell tenni. Csak ebben az esetben nem kell fizetni. Az igazolványt jelenleg bárki használhatja, ezzel sokan vissza is élnek.

Ezért ennek utólagos bemutatására nincs lehetőség, nem csak Debrecenben, így van más városokban is. A pótdíj mértékét önkormányzati rendelet szabályozza, melyben méltányosságra nincs lehetőség” – reagált a DKV-hoz továbbított levélre Kovács Attila, marketing főmunkatárs.

A képviselőkön múlik

A figyelmetlenségnek és feledékenységnek ára van, ezt olvasónk sem vitatja, csupán a mérték miatt apellál, amivel pedig könnyű azonosulni. Vajon milyen reakciót vált ki a helyi jogalkotókból – önkormányzati képviselőinkből egy ilyen levél?

Arról ugyanis, hogy lehet-e méltányosságot gyakorolni, ők döntöttek. Hogy válaszukat megtudjuk, elküldtük néhányuknak, illetve a pártok irodáihoz az idézett levelet.
Elsőként Gadus István (SZDSZ) reagált, mely szerint határozottan ellenezték tavaly a parkolási pótdíjak drasztikus emelését, s kifogásolják, hogy a rendelet nem foglalkozik a mozgáskorlátozott igazolványok utólagos bemutatásának lehetőségével. Gadus István azt ígéri, kezdeményezni fogja a rendelet módosítását, hogy 2 napon belüli bemutatás esetén lehessen méltányosságot gyakorolni.

A szocialista Szathmári Károly ezt írta: Amennyiben a panaszos a leírtak szerint hitelt érdemlően tudja igazolni a kedvezményre jogosultságot és nem „visszaesően” hibázott, akkor méltányossági lehetőség van, mellyel bizonyára él is a DKV Rt.

Felvetésünkre, hogy ez ellentmond annak, amit a marketing főmunkatárs írt, Szathmári Károly közölte: előzőleg beszélt a DKV Zrt. vezérigazgatójával, aki azt javasolta: a panaszos fáradjon be a Malompark Ügyfélszolgálatra, vigye be az igazolásait, és ha nem visszaeső, akkor méltányosságra lehetőség van.
Kálmánné Szabó Katalin (MDF) emlékeztetett rá, hogy a DKV személyszállítása esetében az érvényes bérletigazolvány 3 napon belüli bemutatásakor csak úgynevezett bérletbemutatási díjat (500 forint) kell fizetni.

Ezen eljárás ismeretében a parkolási szolgáltatást végzőnek érdemes elgondolkodnia méltányosabb megoldáson.

Három napon belül ugyanis lehetetlenség mozgáskorlátozott igazolványt kiállítani – vetette fel a képviselőnő.
A Fidesz politikusai nem kívántak nyilatkozni. – Hatósági ügyben az válaszoljon, akinek ez a jogköre – fogalmazott Kovács Zoltán, az önkormányzat kommunikációs tanácsnoka.

Annyi itt a mozgássérült, hogy na
Na és a parkolási díj, azért van, hogy ne álljon meg boldog boldogtalan a belvárosban órákra. Aki mozgáskorlátozott még nem azt jenenti, hogy szegény.

Tíz százalék rokkant?

Hozzávetőleg 80 ezer személyautót tartanak nyilván Debrecenben, ezek közül több mint 9 ezer (!) hivatalosan jár ingyenes parkolásra jogosító kártyával.

Parkolás a XXI. században; toronyban

Magyar feltalálók kifejlesztettek egy olyan parkolótornyot, amelynek az acél tartószerkezete egységelemekből könnyen és gyorsan össze- és szétszerelhető.  A PARKOLÓTORONYRÓL

 Azt hiszem káprázik a szemem

Mi a fityfenéért van, hogy a városban parkolók hatvan százaléka mozgássérült? Valószínűleg a szememmel lehet a gond. Szürkehályogra vagy reggeli csipatúltengésre gyanakszom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában