Helyi közélet

2008.03.17. 06:50

Leader összefogás a Sárréten: megélhetés a helyi értékekből

<p>Sárrét - Leader-összefogással valósult meg a Sárrét Expó több napos eseménysorozata. Ismerjük fel lehetőségeinket, fontos a több lábon állás, a helyi értékekben kell megtalálni a megélhetést, kapcsolatokat kell teremteni. <DIA width="700" height="900" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Meg_lhet_s_a_helyi__rt_kekb__337_l_2008_03_/index.shtml , SERIE ,700,900)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megélhetés a helyi értékekből 2008.03.16" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az eddigi értékek, eredmények, hagyományok fenntartása, valamint az élelmiszerek, annak alapanyagainak minőségére helyezi a fő hangsúlyt az Európai Unió vidékfejlesztési programja, az EMVA - hangsúlyozta előadásában Pásztóhy András miniszteri biztos vasárnap délután Biharnagybajomban. A sárréti településre a Nyíljon ki a Sárrét kapuja elnevezésű, Sárrét Expó megnyitójára érkezett a mezőgazdasági szakember.

- Az értékmegőrzés, a falu fejlesztése, azon belül a szolgáltatások palettájának szélesítése, színvonalának emelése, valamint a közösségépítés a főbb irányai az unió által támogatott beruházásoknak - mondta a miniszteri biztos.

- Erre a célra Magyarországra mintegy 1300 milliárd forint forrás érkezik. Ebből körülbelül 640 milliárd a fejlesztésre, a versenyképesség fokozására fordítható. 440 milliárd a környezetgazdálkodásra, 300 milliárd a vidékfejlesztésre. Ugyanakkor fontos a mezőgazdasági termelőknek a több lábon állás. A meghirdetett programokra 35-40 százalék pályázati támogatás hívható le, ám ez az arány növelhető ha például termelési- vagy értékesítési csoportok, úgynevezett TÉSZ-ek pályáznak.

Mit adhat Európának

Az expót megnyitó előadás előtt Csontos János, a Sárrét országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, hogy a biharnagybajomi rendezvényhez hasonló alkalmak mutathatják meg igazán, hogy egy-egy kistérség mit tud adni a régiónak, az országnak, Európának.
- Ismerjük fel lehetőségeinket, fontos a több lábon állás, a helyi értékekben kell megtalálni a megélhetést, kapcsolatokat kell teremteni, azokat ki kell tudni használni - fogalmazta meg a Sárrét Expó üzenetét Harsányi Antal, a megyei FM-hivatal vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában