Helyi közélet

2008.03.05. 10:56

Új „arcot” kap Debrecenben a Gambrinusz köz

<p>Debrecen – Négy új épület, nyolcvannyolc lakás, százkilenc gépjárműt befogadó mélygarázs, összesen huszonkilenc üzlet épülhet hamarosan a Gambrinusz tömb rehabilitációja keretében.<dia width="700" height="900" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_j__arcot__kap_a_Gambrinusz_k_z_2008_03_05_/index.shtml , SERIE ,700,900)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Új „arcot” kap a Gambrinusz köz 2008.03.05." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Gambrinus-koz_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

A munkálatok a tervek szerint 2008 második felében kezdődhetnek meg, s mintegy másfél-két évig tartanak.

Az építkezés a Jászai Mari utca északi részén, a Batthyány és a Kossuth utcák által határolt területen valósul meg, az új épületek között sétálóutcát létesítenek díszburkolattal, növényekkel, utcabútorokkal.
A csatlakozó udvarokra ugyancsak díszburkolatot és közvilágítást terveznek, kapualjakon és átjárókon keresztül pedig megközelíthető lesz az összes környező utca – tájékoztatott Nyíri László, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója.

Egyszintes mélygarázs

A kijelölt területen lévő önkormányzati és magántulajdonban lévő lakásokat kiürítették, illetve megvásárolták, majd elbontották; nem egy épület már omladozott.

A rossz talajviszonyok, a sűrű beépítettség, valamint a beruházói igények miatt módosították a korábbi terveket, s az eredeti elképzelésekkel ellentétben egyszintes teremgarázst építenek, ahová a Jászai Mari utca felől hajthatnak le az autósok.
A Gambrinusz köz pinceszinti üzleteinek utcáját is bővítik az új mélygarázs felé, további nyolc egységet alakítva ki, az új épületek földszintjén pedig összesen huszonegy bolt létesül.

Az év második felében

Az épülő házak egyike, mely félkör alakú lesz, a Gambrinusz köz nagy bérházának tűzfalát takarja el, és négy, különleges alaprajzú lakásnak ad helyet.

A déli oldalon készül a beruházás legnagyobb épülete negyvennyolc lakással.
A Kossuth utcai épületek benyúló szárnyaihoz illeszkedik a harmadik, harminchárom lakásos ház, míg keletről – „foghíjbeépítésként” – a Batthyányutcára terveznek három lakást magában foglaló épületet.

A beruházás egy ütemben történik majd; a munka a végleges engedélyek birtokában, a kiviteli tervek elkészítése után előreláthatólag az esztendő második felében kezdődhet meg.
A telkeket befektetőnek kívánja értékesíteni a Cívis Ház Zrt., egy fővárosi részvénytársasággal kötöttek előszerződést.
A leendő vevő valósítja meg a beruházást és értékesíti a lakásokat.
Az üzletek a Cívis Ház tulajdonába kerülnek; a cég majd bérbe adja azokat.

A Cívis Ház Zrt. ragaszkodik ahhoz, hogy a területen – az építészeti értékek megteremtésén túl – magas műszaki színvonalú építményeket emeljenek, korszerű anyagokból, hűtő-fűtő rendszerrel – szögezte le Nyíri László.

Szépülő portálok

Hozzátette: a teljes tömb megújítására törekszenek.

Már korábban is renováltak néhány környező homlokzatot, ezeket a munkálatokat szeretnék folytatni a magántulajdonosok bevonásával.
A régi épületek földszintjén a Cívis Ház több üzletet birtokol, ezek portáljait is folyamatosan megszépítik.

A Gambrinusz köz  Kossuth utca felé vezető átjáróját ugyancsak felújítani tervezik, jelenleg az engedélyekre várnak, s amennyiben ezek meglesznek, a Cívis Ház Zrt. saját költségén rendbe teszi a kétségkívül rossz állapotban lévő utcaszakaszt.

Számokban

A 4 lakóépület egyenként:
– 4 lakás, összesen 400 négyzetméter hasznos alapterülettel;
– 48 lakás, több mint 3 ezer négyzetméter összterületen;
– 33 lakás, 2 ezer 300 négyzetméter hasznos alapterülettel;
– 3 lakás, 220 négyzetméteren.
A Gambrinusz köz pinceszintjén 8 új üzlet létesül.
Az új épületek földszintjén összesen 21 boltot alakítanak ki, 1400 négyzetméter hasznos alapterülettel.
A teremgarázs 3500 négyzetméter nagyságú lesz, 109 parkolóhellyel.

  • Kétszintes buszpályaudvart terveznek Debrecenben
  • Széles Gáborékat érdekli a buszbiznisz
  • Az új Nagypiac képekben
  • Már új piacon vásárolhatunk Debrecenben
  • A debreceni szeméthegyen is túl...
  • Késelés a Gambrinusz közben
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában