Helyi közélet

2008.03.04. 14:00

Hamar ugorhat a jogsi

<p>Debrecen — Ha a közlekedési morál a következô hónapokban nem javul számottevôen, a január 1-jén életbe lépett szigorúbb pontrendszerben akár 3500-5000 autós veszítheti el jogosítványát nyárig a szakemberek szerint.</p>

A notórius szabályszegôk ugyanis könnyen összeszedhetik a 18 pontot. Január elsejétôl a bűncselekménynek minôsülô segítségnyújtás elmulasztásáért, a közúti veszélyeztetésért, ittas vezetésért, járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért 9 büntetôpont jár, a közúti baleset okozásáért pedig 6.

Aki szabálysértést követ el — túl gyorsan hajt, szabálytalanul elôz, nem tartja be a vasúti átjárókra vonatkozó elôírásokat stb. — 5 büntetôpontra számíthat, míg a kerékpársávban várakozó autósok, vagy a piroson áthajtók 4 pontot kapnak.

A vezetés közben mobiltelefonálókat három ponttal büntetik, a záróvonal átlépéséért 1 pontot adnak. Az új szabályozás szerint a pontok nem 2, hanem 3 év alatt évülnek el. Az objektív felelôsségrôl szóló jogszabály is hatályba lépett, de május elsejéig csak figyelmeztetik a járművezetőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában