Helyi közélet

2008.03.06. 11:41

Fokozottan ellenőrzik a munkáltatókat

<p>Debrecen - Debrecenben és megyeszerte is vizsgálódnak a Munkaügyi Felügyelőség emberei a "Kikelet hadművelet" keretében.&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Kikelet-hadmuvelet1_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Kikelet-hadmuvelet2_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Február 21-től március utolsó napjáig tart országos szinten az a célvizsgálat sorozat, melynek során az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség területi szervei más társhatóságokkal együttműködve fokozott munkaügyi ellenőrzéseket tartanak a gazdaság szinte összes ágazatában.

Az Észak-alföldi régió munkatársai a hét minden napján részt vesznek a foglalkoztatói ellenőrzésekben, melynek eredményessége már most is érzékelhető.

Kertész Sándortól, az Észak-alföldi Felügyelőség igazgatójától megtudtuk, hogy az elmúlt héten összesen 202 munkaügyi ellenőrzést folytattak le, ebből 171 munkáltató esetében találtak szabálytalanságot a felügyelők, míg az ellenőrzés alá vont majd hatszáz

munkavállaló 82 százalékát valamilyen módon szabálytalanul foglalkoztatták.

Az akció kiemelten foglalkozik a kereskedelem, a vendéglátóipar, a mezőgazdaság, a személy- és vagyonvédelem területével, csakúgy, mint az építő- és a feldolgozó iparral.

A legnagyobb szigorral a fekete foglalkoztatás ellen kívánnak föllépni, ilyen esetekben a bírság 30 ezer forinttól húsz millióig is terjedhet, attól függően, hogy hány főt foglalkoztat a munkáltató és hány embert alkalmaz jogtalanul, valamint azt is megvizsgálják, hogy a szabálysértő visszaeső-e.
Kertész Sándor hozzá tette, hogy továbbra sem a munkaadók szankcionálása, illetve a minél nagyobb bírságok kiszabása a céljuk, hanem munkavállalók jogainak és érdekeinek védelme.

-T.N.-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában