Helyi közélet

2008.03.30. 12:33

Faluszépítés, étkek versenye Szentpéterszegen

<p>A bihari kis település szombat este ismét példát mutatott, miként lehet a hagyományápolás jegyében összehozni a különböző korosztályokat. A gyermekektől a legidősebbekig kitűnően szórakoztak az eseményen. <dia width="900" height="700" alt="Faluszépítés, étkek versenye Szentpéterszegen 2008.03.30."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Falusz_p_t_s___tkek_versenye_Szentp_terszeg/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Faluszépítés, étkek versenye Szentpéterszegen 2008.03.30." /></a></dia></p>

Csodálatos Tavaszköszöntő napot rendezett Szentpéterszegen a települési önkormányzat, a Faluház és Könyvtár, valamint a Szentpéterszegiek Baráti Körének Közhasznú Egyesülete szombaton. Az eseménysor a vendégvárással délelőtt kezdődött a faluházban, majd az ebédet követően a Takaros porta elnevezésű faluszépítő verseny első fordulója, a falubejárás következett.

Szentpéterszegen nem kell nevezni a versenyre, abban minden minden porta részt vesz. Mégpedig olyan módon, hogy az 5 fős zsűri mindegyik tagja évente négyszer bejárja a számára kiválasztott településrészt és a legvirágosabb, a legszebben parkosított, valamint az összhatásában legjobban érvényesülő porta értékelési szempontok alapján meghozza a sorrendet.

Persze a szentpéterszegiek tudják, mikor járják be falujukat az értékelők. Eredményhirdetés ősszel, a szüreti vígasság alkalmával van.

Régi és új ízek

A falubejárás ideje alatt - persze, lehet, hogy már előbb is - szorgos asszonykezek készítették az étkeket a késő délután kezdődött saját készítésű termékek zsűrizésére. Ez valójában egy gasztronómiai verseny, amelynek a kulináris élvezetek mellett az a célja, hogy megőrizzék, továbbadják a hagyományos szentpéterszegi ételek készítési módját.

Természetesen az új ételek iránt fogékonyak sincsenek kizárva a versenyből - ezzel is megvalósul a rendezők eseménnyel kapcsolatos fő célja, a generációk találkozásának, beszélgetésének lehetősége, valamint a hagyományőrzés. A szentpéterszegiek 10, a vendégek 3 kategóriában mérhették össze konyhaművészetüket.

A finomságok elfogyasztása, valamint az eredményhirdetés után kezdődött a műsor. A Péterszegi Rozmaring Néptánccsoport "nagy" csoportja a Palotást olyan sikerrel mutatta be, hogy azt kétszer is elő kellett adnia. A táncegyüttes "kis" csoportjától bodrogközi táncokat láthatott a mintegy 200 fős közönség. Az Aranyaső Népdalkör nótacsokrot adott át a hallgatóságnak, a nagycsaládosok egyesülete paródiákkal és kabaréjelenettel szórakoztatta a közönséget.

A termékbemutató legjobbjai
Sós sütemény:
1. V. Szabó Ida (sósrúd),
2. Nagy Sándorné (sonkás, káposztás muffi), Berek Dezsőné (tejfölös lángos).
Édes kelt tészta:
1. Szabó Jenőné (szalagfánk),
2. V. Szabó Ida (kakaós kalács),
3. Vadász Gyuláné (karingó).
Borok:
1. Ékes Vince (csabagyöngye),
2. Ékes Vince (otelló),
3. Csizmadia József (vörösbor).
Szalonna:
1. Tornyi Lajos (szalonnatál),
2. Nagy Zoltán (füstölt kolozsvári),
3. Vadász Jenő (füstölt kolozsvári).
Hidegtál:
1. Farkas Jenőné (töltött paradicsom),
2. Farkas Jenőné (paprikahajó),
3. Nagy Vincéné (vendégvárótál).
Pálinka:
1. Olajos Mihály (szilva),
2. Olajos Mihály (szilva),
3. Ékes Vince (cseresznye).
Befőtt, lekvár, szörp:
Bocska Andrásné (cseresznyebefőtt), Kovács Imréné (körtebefőtt), Bocska Andrásné (barackjam).
Savanyúság:
1. Bocska Andrásné (karfiol),
2. Bocska Andrásné (vegyesvágott),
3. Berek Dezsőné (kovászos uborka).
Édessütemény:
1. Vadászné Szatmári Judit (Pillangótorta),
2. Tornyi Lászlóné (kávészelet),
3. Pénzes Lászlóné (amerikai krémes),
különdíjas Kiss Lajosné (feketerózsa).
Vendégbefőttek:
1. Molnár Ibolya (szilvalekvár),
2. Molnár Ibolya (baracklekvár).
Vendégétel:
1. Bede Rezső (tiramisu tarta),
különdíjas Espán Miklós (hegyközi szalonna).
Vendégital: Görög Margit (szilvapálinka).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában