Helyi közélet

2008.03.12. 06:42

A beteget és az orvost is "megbüntetik"

<p>Debrecen – A megye 522 házi-, gyermek- és fogorvosa közül 126 egyetlen esetben sem végezte el a „lekérdezést”, vagyis nem tudja, hogy az általa ellátott páciens fizet-e egészségbiztosítási járulékot.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/tajekoztato/cn/haon-news-hbn_01-20080311-035821"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Tájékoztató [.pdf - 142KB]</B></A></p>

Az elmúlt évben Hajdú-Bihar megyében 32 ezer állampolgárt értesített az Országos Egészségbiztosítási Pénztár arról, hogy nincs rendben a jogviszonya. Az érintettek közreműködésével azóta több mint 14 ezer ember ügyét rendezték. A többiek a kimutatás szerint máig is „potyautasok”. Az a veszély őket sem fenyegeti, hogy ne kapnák orvosi ellátást, viszont számítaniuk kell arra, hogy esetleg utólag lesznek fizetésre kötelezve.
Aki napjainkban orvoshoz megy, az elvileg rögtön értesül róla, ha a jogviszonya nincs rendben.

A rendelőben (kórházban) ugyanis tavaly december 1-je óta ellenőrizni kell, hogy az illető zöld vagy piros jelzéssel szerepel az OEP nyilvántartásában. Ehhez képest nagyon is meglepő, hogy február 8-ig Hajdú-Biharban az alapellátásban dolgozó 522 házi-, gyermek- és fogorvos közül 126 egyetlen esetben sem végezte el a „lekérdezést”, vagyis nem tudja, hogy az általa ellátott páciens fizet-e egészségbiztosítási járulékot.

Az ügyfél kötelessége

- Nálam havonta egy-két alkalommal derül ki, hogy a betegnek nincs biztosítási jogviszonya. Lehet, hogy aki tudja e mulasztását, inkább nem is jön el – mondta Babály Sándor debreceni háziorvos.

Ő minden esetben ellenőrzi a jogviszonyt. A múlt hónapban két alkalommal jelent meg a monitoron „piros lap”. – Egyikük nagyon meglepődött, a másik viszont tudatában volt a kihagyásnak. Ilyenkor az illető kezébe adom a tájékoztatót, amely tartalmazza, mit kell tennie – magyarázta Babály Sándor.
Üveges Sándorné, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója elmondta, hogy az „okirati bizonyítást az ügyfélnek kell kezdeményeznie”.

Az elfogadható dokumentumok körét az ügyfélszolgálat hirdetőtábláján (Darabos utca 9-11., A épület, II. emelet) és az OEP honlapján található tájékoztató tartalmazza.

Megbüntetik

– Akinek felhívják a figyelmét a jogosultság hiányára, s a jogviszony meglétét az érintett nem tudja okiratokkal bizonyítani, a nevét átadják az APEH-nek. Az adhatóság vizsgálatot végez, s indokolt esetben öt évre visszamenőleg kirója a fizetendő összeget.
Büntetik a szolgáltatót (az orvost, a kórházat) is, ha elmulasztja ellenőrzi a jogosultságot: tíz százalékot vonnak le a beteghez kapcsolódó ellátás díjából.

  • Potyautasok, kiszállás!
  • Nincs türelem a TB-potyautasoknak
  • APEH-nek is jelzik a tb potyautasokat
  • A tandíj és a vizitdíj eltörlésérõl tárgyalnak
  • A kormány politikája a múlté
  • A részvétel aránya meglepõ
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában