Helyi közélet

2008.02.29. 08:59

Kitaibel Pál élete és öröksége a Debreceni Egyetemen

<p>Debrecen - "Kitaibel Pál élete és öröksége" című könyvét mutatta be&#160;Dr. Molnár V. Attlia a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Kör Kossuth Klubjában február 28-án.</p>

A KLTE Baráti Köre minden hónap utolsó csütörtökén tartja Kossuth Klub rendezvényét. Ezúttal Dr. Molnár V. Attila, volt kossuthos hallgató, ma már a Debreceni Egyetem oktatója, mutatta be legújabb könyvét Kitaibel Pál tudósról.

A Nagymartonban (Mattersburg) 251 évvel ezelőtt született polihisztor Sopronban, Győrben majd Pest-Budán végezte tanulmányait. Negyedéves orvostanhallgatóként nevezték ki tanársegéddé az egyetem vegytani-növénytani tanszékére. Élete további részében főleg a kutatásnak élt. Szekéren, lovon és gyalog járta be munkatársaival a Kárpát-medencét. Több mint 20 000 km-t utazott be gyűjtőútjain. Növények ezreiről, állatok tucatjairól készített leírásokat, grafikus ábrázolásokat. Botanikai eredményeit a Descriptiones et Icones Plantarum Rariorum három kötetében, 280 színezett rézmetszetű táblán ismertette. Elemezte a gyógyforrások ásványvizeit. Külön elemként azonosította a később tellúr néven ismertté vált ércet. Tomcsányi Ádám fizikussal a móri földrengést tanulmányozta. Együtt adták ki az első hazai földrengéstani monográfiát. Ösztönzésére készült el az első magyar barlangleírás. Úttörő szerepe volt a cukorgyártásban. Tessedik Sámuel után, ő volt a második, aki a répából cukrot nyert ki.

Halála után, hagyatékát József nádor teljes egészében megvásárolta és a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. A múzeum levéltárában leírásai ma is megtekinthetők.

Kitaibel Pál osztrák-német származása ellenére is magát magyarnak valotta és a magyar tudományosságot erősítette. Dr. Molnár V. Attila könyvéből egy sokoldalú tudóst lehet megismerni, aki a megfelelő magyar szakszavak hiánya miatt írt főleg latinul és részben németül.

A KLTE Baráti Kör Kossuth Klubjának márciusi vendége Filep Tibor lesz. Csokonai Vitéz Mihályról készült dokumentumfilmjét lehet majd megtekinteni. Áprilisban Oravecz Imre a Halászó ember című verseskötetéből olvas majd fel. Mindketten a KLTE-n végeztek.

N.Nagy.Sándor

További hírek: http://egyetem.haon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában