Helyi közélet

2007.12.11. 17:11

Szerdán búcsúzik a Krisztus Pilátus előtt

<p>Debrecen – Már összeszerelték Munkácsy Krisztus Pilátus előtt című festményének állványát, melyre szerdán fektetik a tűzoltók által leemelt harminc négyzetméteres vásznat. <dia width="850" height="630" alt="Szerdán búcsúzik a Krisztus Pilátus előtt 2007.12.12."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szerd_n_b_cs_zik_a_Krisztus_Pil_tus_el__337/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Szerdán búcsúzik a Krisztus Pilátus előtt 2007.12.12." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-Munk%C3%A1csy%20k%C3%A9p%20el%C5%91k%C3%A9sz%C3%ADtve_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

A folyamatot két restaurátor felügyelete mellett végzik. Első lépésben díszkeretétől szabadítják meg a gigászi festményt, majd a feszítőkeretet is eltávolítják. Ezt követően egy újonnan készített könnyűszerkezetű, hatvan centiméter átmérőjű hengerre tekerik fel a 150 éve készült alkotást, melyet saválló fólia is véd majd – tájékoztatta aHAON-t Szentkirályi Miklós főrestaurátor.

Végül több mint húsz ember összehangolt munkájának eredményeként faládába kerül a trilógia első darabja, amit a Munkácsy teremmel szemközti ablakon emelnek ki. A képet legközelebb a kanadai Hamilton Galériában láthatjuk viszont.

A terem bal oldalán támadt űr helyére lehetőség szerint a Krisztus Pilátus előtt alapján készült gyermekrajzok kerülnének, mások szerint viszont csakis eredeti Munkácsy kép lehet méltó utódja a Kanadába szállított festménynek – tudtuk meg Lakner Lajostól, a Déri Múzeum igazgatójától.

-Csapó István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában