Helyi közélet

2007.12.13. 08:49

Szabadfogású Számítógép Verseny

<p>Debrecen-A már ötödik éve megrendezett &lt;19 Szabadfogású számítógépverseny történetében először nem született „kézzel fogható” pályamű. Az [origo] fődíját, 1.200.000 Ft ösztöndíjat megosztva Glázer Ádám győri középiskolás, és Gutema Dávid a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium tanulója kapta, akik mindketten animációs filmmel neveztek a versenyre.</p>

Míg Ádám a háromdimenziót, addig Dávid a hagyományos vonulatot képviselte, és a Mai mese című alkotásával egy összetett történetet ábrázol, melyben a főhőst a szerelem menti meg a drogoktól és az öngyilkos gondolatok kísértésétől.
Bár a mű váltakozó állóképek sorozata, de a zenei aláfestés és a hangeffektusok olyan lendületet adnak neki, melytől szinte mozgóképként érzékeli a néző a látottakat.

HAON: Mi ihlette a Mai mese című győztes alkotásodat?
Gutema Dávid: Bár elsősorban fikció, de azért megtalálható benne számos rám is jellemző vonás, mint például az alul motiváltság. Saját érzéseimből merítettem, amikor a főhőst megformáltam, és a történetet kitaláltam.

HAON: Változtatott a motiváltságodon ez a győzelem?
Dávid: Igen, sőt! Most már érzem, hogy van helyem ezen a pályán, hogy érdemes tanulni, és szeretnék is, hogy bejuthassak az Iparművészeti egyetemre, mert szeretnék hosszútávon is animációval foglalkozni.
Bár tudom, hogy nagyon nehéz bekerülni, de a győzelemnek köszönhetően az önbizalmam is megnőtt, és már érzem, tudom, hogy több ez, mint pusztán „vasárnapi firkálás”.

HAON: Ezek szerint akkor főleg szabadidődben készült a film..
Dávid: Nem teljesen, mert előfordult, hogy egy napot a suliból is lógtam,  különben nem tudtam volna befejezni a filmet, de egyébként a suli után csináltam a legtöbbször. Bár a versenyre anyukám hívta fel a figyelmem, de azért aggódtak, hogy nehogy a tanulás rovására menjen a dolog, de azóta megenyhültek.

HAON: Mennyi idő alatt készült el ez a film?
Dávid: Durván két hét alatt, persze az egy nap teljes lógást leszámítva csak a délutánokon foglalkoztam vele.

HAON: Mióta foglalkozol számítógépes grafikával, animáció készítéssel?
Dávid: Bár gyerekkorom óta rajzolgatok, de igazából csak idén kezdtem komolyabban ezzel foglalkozni, persze ennek technikai okai is voltak, mert eddig nem volt megfelelő felszerelésem, amivel tudtam volna ilyen filmet készíteni.

HAON: A zsűri külön kiemelte, hogy „rádiójáték igényű hangeffekteket” használtál a filmben, mivel érted el ez a hatást?
Dávid: Már régóta gyűjtöm a különböző hangeffektusokat a filmekből, a játékokból, szinte mindenhonnan, így elég nagy repertoárom van már belőlük, de amit még nem mondtam el sehol, hogy saját zeném is van a filmben. Bár még nem régóta foglalkozom vele, de gondoltam próbaként elhelyezem benne, elég jók a visszajelzések.
- Fabók Ágnes -

Petneházi Gáborral a verseny másik debreceni díjazottjával beszélgettünk 

Gábor, a Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatának,harmadik osztályos tanulója,aki megosztotta velünk ott szerzett tapasztalatait.

 

-Pontosan ki írta ki ezt a pályázatot,milyen korosztályna
-19 éves korig bárki pályázhatot, főként 16 és 18 év közöttiek indultak,a legfiatalabb versenyző 12 éves volt. A C3 nevű szervezet írta ki,ami egy pesti alapítvány,folyóiratok kiadásával is foglalkozik. A C3 három angol szóbol tevődik össze,magyar fordításban Kultúrális és Kommunikációs Központ. A pályázat neve . Idén rendezték meg ötödik alkalommal,én most vettem részt először.
-Milyen munkákkal lehetett nevezni?
-Szinte bármivel be lehett nevezni, programot lehett írni, zenét, vagy animációs filmet készíteni, nem a profi megvalósítás volt a lényeg,hanem,hogy kreatív és újszerű dolgot hozzunk létre. Én egy programot írtam, amit nevezhetünk virtuális gazdasági társasjátéknak, mindenki megnézheti a www.hotel-menthol.hu-n. A program újszerűsége abban rejlik,hogy lehetőségként kezeli az internetet,nemcsak adottságként,legalább is a zsűri szerint. Aki regisztrál az oldalon az "kap" egy hotelt, minél többen linkelnek a hoteljére annál több virtuális pénze lesz és alakítgathatja ,fejlesztheti saját hoteljét.
-Ez engem egy kicsit a gazdálkodj okosan társasjátékra emlékeztet. Míért a Hotel Menthol névválasztás?
-Szeretem a Hungária zenéjét,az első hasonló honlapom neve Fenyőnevelde volt.
-Az iskoládban tudták,hogy rész veszel ezen a pályázaton?
-Igen,az osztálytársaim és évfolyamtársaim,ők látták előszőr a munkámat. Azt mondták eddig ez a legjobb honlapom.
-Ha te ültél volna a zsűriben ki lett volna a nyertes?
-Nekem Gyökeres Vilmos Csigagyorsaság c. pályázata tetszett a legjobban, ami egy számítógépes játék.
-Mit lehett nyert a győztes pályázó?
-
Az első helyezett díja havi 100 ezer forint ösztöndíj,amit megosztva kapott két versenyző.
-A továbbiakban számítástechnikával szeretnél foglalkozni, azaz mi leszel ha nagy leszel?
-Közgazdasági egyetemre szerenék jelentkezni, a honlapszerkesztés csak hobbi szinten érdeke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában