Helyi közélet

2007.12.04. 05:50

Megsarcolják a debrecenieket?

<p>Debrecen – Bebizonyosodott a Holdingról, hogy a debreceniek megsarcolásával lakásonként, családonként több mint ötvenezer forinttal károsítja meg a város lakosait - állítja az MSZP-s Varga Zoltán és Zsiros Zsolt.</p>

A szocialista önkormányzati képviselő és a kormánypárt városi elnöke kijelentésére Papp László, az önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője leszögezte: Debrecen az önkormányzati vagyongazdálkodás területén 2000-ben egy újszerű, és ma már az ország sok nagyvárosában alkalmazott modellt hozott létre.

Az írásban kelt vitában egyébként mindkét fél felsorakoztatta érveit. A szocialisták bírálatukat az alábbi fejtegetéssel támasztották alá a hétfői sajtótájékoztatón.

Lesújtó vélemény

„A győri Fidesz buktatta le Kósa Lajos fondorlatos politikai manővereit, hiszen saját párttársai bizonyították be, hogy a Debreceni Holding működésképtelen, és káros a városra nézve.

Győr önkormányzatának tulajdonosi bizottsága egyhangúlag utasított el mindenféle holdingosítást, és nem támogatják a közüzemi cégek holdingba szervezését sem.

A Győrben dolgozó szocialista és fideszes politikusok szerint is elfogadhatatlan a debreceni holding modellje, mert az kiveszi a városi polgárok és az önkormányzat kezéből a közösség vagyona fölött való őrködés lehetőségét és felelősségét.

Éppen ezért az MSZP debreceni frakciója kezdeményezi, hogy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a gazdálkodásával kapcsolatos szerződéseket tegye nyilvánossá a közvélemény, valamint a debreceni MSZP szakértői számára.
A Debreceni Vagyonkezelő hibás gazdálkodásával, rossz működésével kapcsolatos fideszes kritika csak megerősíti gyanúnkat: Debrecen város pénzügyei körül valami nincs rendben.

A dunántúli város politikusai a debreceni modellel szembeállítva részletesen bemutatták a győri és más városok megoldásait, melyek hatékonyabbak, olcsóbbak és jobban szolgálják a közösség érdekét.

A győri politikai szervezetek véleménye egyaránt lesújtó, mivel az agyonreklámozott, agyondicsért debreceni modell pénzügyi helyzete - mintegy 10 milliárdos hitelállománya van - megdöbbentő képet mutat a győri állapotokhoz képest.

Ügyes reklámfogás

A győri Fidesz és MSZP – a debreceni MSZP-hez hasonlóan - ellenzi a holdingot. Bebizonyosodott a Holdingról, hogy a debreceniek megsarcolásával lakásonként, családonként több mint ötvenezer forinttal károsítja meg Debrecen lakosait, az aránytalanul magas lakossági közüzemi díjak ellenére is nagyságrendekkel kevesebb nyereséget termel, mint a győri közüzemi cégek. Kósa Lajos dunántúli párttársai is megállapították azt az egyszerű tényt, hogy a debreceni holding nyeresége tavaly 1,1 milliárd forint volt, ami annyi, mint a Győri Hőszolgáltatóé (Győrhő) önmagában.

A Fidesz győri szervezetét, illetve a Fidesz budapesti központját nem lehet Kósa Lajos elleni politikai elfogultsággal vádolni. Ezért joggal feltételezhetjük, hogy Kósa Lajos pártja felelősen gondolkozó politikusainak állásfoglalása, mely szerint Debrecen látszólagos gazdasági sikere és sikercége nem más, mint ügyes reklámfogás, nem tekinthető politikai indítékú ítéletnek
Ami Kósa Lajos városában sikeres gazdálkodásként reklámoznak, az a felelősebben gondolkozó fideszes politikusok ítélete szerint sem más, mint a lakosság vagyonának elherdálása. A Debreceni Vagyonkezelő Zrt. ellen megfogalmazott győri kritika, amely egybecseng a Fidesz-központ és a debreceni MSZP véleményével, nyilvánvalóvá teszi, hogy Kósa Lajos nem a debreceniek, hanem saját politikai érdekeit tartja fontosnak.

Hitelekkel terhelik

Nézzük, mit is mondanak Győrben a debreceni modellről: „Drágább és kevésbé nyereséges. A debreceni holding egyik lényege a marketinghandabandán túl a pénzteremtés. Az ottani közszolgáltató cégek éves terveiknél előírást kapnak, hogy mennyit fizessenek be a holdingnak, amit önkormányzati felügyelet nélkül átcsoportosítanak fejlesztésekre és még a jó ég tudja mire. A másik: a holdingot hatalmas hitelekkel terhelik le, és ezzel újabb forrásokat teremtenek a városnak.

Kósa Lajos polgármester ezt megteheti, mert hat éve ellenzékben van: a közszolgáltatási díjak nagymértékű emelését ráfogja a kormányra, majd elfogadtatja. Ebből jut a hitelek visszafizetésére, és ebből épít uszodát.”
Amit a helyi szocialisták még ehhez hozzátesznek: a lakosság által megfizetett közszolgáltati díjak megcsapolásából lehet fenntartani az évente 400-500 millió forintot lenyelő Friss Rádiót, a Lapkiadó Kft-t és a DTV-t. Ebből lehet csak a Vagyonkezelő Rt-ben dolgozó vezetőknek és „szakértőknek” kifizetni évente több mint 200 millió forint személyi jellegű ráfordítást.

Az MSZP Debreceni Szervezete felszólítja Kósa Lajost, hogy a város lakói felé is tegye hozzáférhetővé és nyilvánossá a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos adatokat, közpénzek elköltését tartalmazó szerződéseket.

Az MSZP helyi szervezete vállalja, hogy az összefüggéseket, adatokat megvizsgálja és azokat nyilvánosságra hozza” – zárul a szocialisták érvelése, felszólítása és ajánlata.

Hét év után jöttek rá?

Az előzőekre Papp László, a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetője a választ így indította: – Ha komolyan vennénk a debreceni szocialisták sajtótájékoztatójának címét, akkor ez súlyos önkritikát is tartalmazna, hiszen ezek szerint az MSZP debreceni szervezete a Holding 7 éves működése alatt nem volt képes arra, amire most a győri Fideszesek 400 km távolságból 1 éves városvezetésük alatt „rájöttek”.

Aztán komolyra fordítva a szót, megállapította, hogy „minden politikai vitától és pártállástól függetlenül Debrecen az önkormányzati vagyongazdálkodás területén 2000-ben egy újszerű és ma már az ország sok nagyvárosában alkalmazott modellt hozott létre.

Számos város vezetése járt nálunk az elmúlt években tanulmányozni a debreceni Holding működését, amelyek között voltak szocialista vezetésű városok is. Így ma többek között Miskolcon, Egerben, Esztergomban működnek városi vagyonkezelők és még lehetne folytatni a sort.

A Holding megalakulásakor a városi költségvetés évi 600 millió forinttal támogatta a közüzemi cégeit, miközben ma ugyanez a vállalkozói vagyon milliárdos nyereséget termel a debrecenieknek. Ez a nyereség tette lehetővé, a debreceni repülőtér fejlesztését, annak a repülőtér melletti területnek a megvásárlását, amely elengedhetetlen feltétele annak, hogy a Debrecenben épüljön meg a spallációs forrás vagy az uszoda felépítését.

Inkább politikai, mint szakmai

Nem kívánjuk minősíteni azt, hogy Győrben a városi vagyonkezelő megalakításában milyen érvek és ellenérvek hangzottak el, hiszen nem lenne etikus, ha ezt a szocialisták egyoldalú interpretációja alapján tennénk. Azt azonban meg kell állapítsuk, hogy sokkal inkább politikainak mintsem szakmainak tűnik az ott folytatott vita

Csak jelentős csúsztatással lehet összehasonlítani például a Győri Hőszolgáltató nyereségét a debreceniével, hiszen a Győrhő erőművel rendelkezik és nyereségének többsége ebből keletkezik, míg a debreceni Hőszolgáltatónak nincs erőműve. Az erőművi árbevétel nélkül a két cég nyeresége gyakorlatilag azonos.

Példás átláthatóság

Ami pedig a Holding működésének átláthatóságát illeti, azzal kapcsolatban le kell szögezni, hogy a Vagyonkezelő működése teljesen átlátható, hiszen évente többször beszámol tevékenységéről a város közgyűlésének és ezen kívül is biztosított az ellenzéki kontroll, mivel a szocialista frakció által delegált személy áll a Felügyelő bizottság élén.

Azok a közigazgatási szervek, amelyek erre hivatottak vizsgálták és vizsgálják a Vagyonkezelő működését, és soha nem találtak semmilyen kifogásolható problémát.

Úgy gondoljuk, hogy a Vagyonkezelő működésének átláthatósága példásan lett megoldva Debrecenben, amelynek kialakításánál ellenzéki javaslatot is elfogadott a Fideszes vezetésű közgyűlés, hiszen ez alapján kell a Holding vezetésének negyedévente beszámolót készítenie működéséről a városi közgyűlésnek” – reagált a felvetések re Papp László.

  • Marketing és kommunikáció
  • Sokan jönnek, kopogtatnak
  • MSZP kontra Kósa: folytatódik a stílusbáború
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában