Helyi közélet

2007.12.21. 12:42

Állami vagyon: ezermilliárdokról beszélünk

<p>Debrecen - Állami földek, erdők, vállalatok és egyéb vagyontárgyak; a könyv szerinti értékük mintegy 10 ezer milliárd forint, de a forgalmi értékük akár 50 ezer milliárd forint is lehet - állítja Nagy János... <dia width="850" height="630" alt="Beszélgetés Nagy Jánossal 2007.12.21."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Besz_lget_s_Nagy_J_nossal_2007_12_21_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Beszélgetés Nagy Jánossal 2007.12.21." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-az_orsz%C3%A1g_vagyonkezel%C5%91je_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.PNG" width="13" border="0" /></A></p>

Állami földek, erdők, vállalatok és egyéb vagyontárgyak; a könyv szerinti értékük mintegy 10 ezer milliárd forint, de a forgalmi értékük akár 50 ezer milliárd forint is lehet - állítja Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnöke.

Az általa vezetett grémium feladata, hogy az állami vagyont korszerű menedzsmentmódszerekkel értékelje, illetve kezelje.

A szakember - aki a Debreceni Egyetem Agrárcentrumának az elnöke is - a felelősséget érzi meghatározónak a tevékenységében.

Az állami vagyon működtetése során a tanács élesen el akarja különíteni, hogy melyek a közszolgáltatások és mi a vállalkozási vagyon, illetve tevékenység. Az előbbiekből eredő kiadásokat az államnak tényleges költségen kellene megtéríteni a cégeknek.

Fontos ugyanis, hogy az állami vállalatok is olyan hatékonyak legyenek, mint a magáncégek. (A Nagy Jánossal készült exkluzív interjút teljes terjedelmében a két ünnep között olvashatják.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában