Helyi közélet

2007.12.12. 10:18

Homokkerti bevezető: a romlás városa

<p>Debrecen - Határozottan ezt érezheti, aki rendszeresen jár a homokkerti felüljáró környékén. A szél nem járta részeken a szemét, mint a guanó rakódik a gyalogút szélére. <DIA alt="Szemetes a homokkerti felüljáró 2007.12.12." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Szemetes_a_homokkerti_fel_lj_r__2007_12_12_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Szemetes a homokkerti felüljáró 2007.12.12." src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA> &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-szemetes_a_homokerti_fel%C3%BCj%C3%A1r%C3%B3_k%C3%B6rnyl_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Nyaranta egyszer – a könnyen befogható parton – lekaszálják a gazt.
A gép miszlikbe szabadalja a műanyag flakonokat, plakátdarabokat.
Seprűvel, gereblyével senki nem jár arra, a szálló szemetet a déli szél beviszi az autók ablakán, az északi visszarakja a part mélyedésébe.
A természet játékát célirányos emberi beavatkozások mintázzák. Olykor, egy-egy reggelre autónyi szeméthalom "nő ki" a zöldből.
Hetekbe telik, mire elszállítják.

Az eltérő tulajdonú ingatlanok látványos találkozásainak helyszíne egyben ez a városszeglet. A túloldalon az erőmű gazdái pedánsak. Mintha villával gereblyéznének, porszívóval takarítanának a parkban, a járdákon.
A MÁV is igyekszik. Hanem aztán a senki földje következik. Egymásra mutogat a közútigazgatóság és a város.
Mi meg - akik arra járunk - úgy érezzük, nem a sporfellegvárban, nem kultúra honában, hanem a romlás városában élünk.
Néha azt gondolom, ki kellene tenni a szeméthalmok mellé egy-egy táblát, ráírni: ez XY országgyűlési képviselő és ZT önkormányzati képviselő választókerülete.

Kapcsolódó anyagok:

  • Fényesudvari problémák
  • 10 ezret ér az eldobott csikk
  • Eljött az idő,de az óra áll
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában