Helyi közélet

2007.12.17. 11:49

Határozatlan ideig áll a vasút

<p>Debrecen – Lehúzott reluxák a jegypénztárak ablakain és kihalt peronok fogadnak reggel a Nagyállomás épületében, ahol mindössze néhányan lézengenek, az Információnál sincs senki. &#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-sztr%C3%A1jk_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" />&#160;<dia width="850" height="630" alt="Vasutassztrájk Debrecenben 2007.12.17."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vasutassztr_jk_Debrecenben_2007_12_17_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Vasutassztrájk Debrecenben 2007.12.17." /></a></dia></A></p>

Az utastájékoztató táblán három, nem sokkal hat után érkezett vonat van feltüntetve, de azok sem mennek tovább, itt az ideiglenes végállomásuk. Az ok: határozatlan időre hirdetett sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - VDSZSZ) december 17-én, hétfőn reggel 6 órától.

A szakszervezet Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében megközelítőleg 1800 tagot számlál, a műszakosak közül senki nem vette fel a munkát reggel – tudtuk meg a Nagyállomás VDSZSZ-irodájában. Sztrájkolnak a vonatkísérők, az összes jegypénztáros és a kocsivizsgálók is, nincs sem áru, sem személyszállítás; az élet szempontjából fontos küldemények azonban célba fognak érni.

A mozdonyvezetők dolgoznak, de hiába érkezne szerelvény az állomásra: vonatkísérő és megfelelő műszaki ellenőrzés, fékpróba nélkül nem mehetne tovább. A szakszervezet tagjai a tervezett társadalombiztosítási reform, a nyugdíjrefom és a vasúti mellékvonalak megszüntetése ellen tiltakoznak. „Reggel hat óra után csupán három vonat indult el a két megyében, illetve érkeztek utas nélküli üres szerelvények is az állomásra.

Utóbbiakhoz nem szükségeltetik személyzet, csak a mozdonyvezető. A debreceni forgalmi csomópont vezetője egy sztrájkoló szakszervezeti tagot leváltva átvette annak munkáját, de ennek ellenére is állnak a vonatok” – tudtuk meg Barna Istvántól, a VDSZSZ területi vezetőjétől.

A sztrájk tehát határozatlan idejű. Már egy fél nap esetén is közel egy napot venne igénybe a vasúti közlekedés helyreállítása, ám lehet, hogy ez hosszabb időbe telik majd.

  • Munkabeszüntetések országszerte
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában