Helyi közélet

2007.12.04. 06:49

Hatan alszanak két nagyobb ágyban

<p>Fülöp – Kati, aki most hatodik osztályos, tavaly egy tükröt, egy plüss kabalát és egy kifestőt kapott karácsonyra. Ugyanennek örült az ötödikes huga, Betti is. </p>

Bátyjukat, a helyi ifiben focizó 15 éves Sándor Tamást egy műbőr focival, egy lokis sállal és egy Sándor Tamás feliratú mezzel lepték meg.

A 16 éves Jocót és a 20 éves Renit nem tudtuk megkérdezni, mert szombati látogatásunkkor nem voltak otthon. A lány főiskolás, és szabad idejében dolgozik, hogy eltarthassa magát. A szülők elváltak, az apától nem kapnak segítséget.

A hattagú család havonta 59 ezer 600 forint családi pótlékot és 9 ezer 600 forint önkormányzati lakástámogatást oszt be. Utóbbiból 2,5 ezret vissza kell adni lakbérre. Az áramszámla havi 4300 forint.

Név, magasság, súly, cipõméret

Anya 162, 60, 38

Tamás 160, 55, 39

Renáta 165, 65, 39

Jocó 165, 57, 40

Kati 138, 30, 34

Betti 138, 30, 34

A falu szélétől a házig körülbelül két kilométer földút vezet, melyen az iskolabusz vág nyomot. – Tessék vigyázni, mert az atjó frissen van festve, figyelmeztett Tamás, aki a Povolnyban tanul, szobafestő lesz. Kollégista, és nagyon tud spórolni. Van úgy, hogy a 3-4 ezer forint, amit Debrecenbe indulva a zsebébe tesz, több hétig is ott lapul.

Bátyja, Jocó ugyanott, ugyanerre a szakmára készül. Legidősebb testvérük, a Bojtos Katalin első házasságából származó Renáta az egészségügyi főiskola hallgatója, laborasszisztensnek készül.
Villanyuk van, vizet a kútból húznak – fürdőszobára tehát ne gondoljunk. Ha a 43 éves édesanya gyakran sütne – mert a gyerekek szeretik az édeset – többször kellene gázpalackot cserélni is.

Spórolva kitart akár két hónapig.
Fűtés szezonban, ha mindenki hazatér, hatan alszanak egyetlen szoba két nagy ágyában, a többi helyiséget nem fűtik. Az édesanya bármikor örömest vállal napszámos munkát. – Az is jó, hogy akkor emberek között vagyok egy kicsit. De ritkán van alkalom – jegyzi meg. Jocó és Tamás szintén megragad minden lehetőséget, hogy pénzt hozzon a konyhára.

Segítenek a barátjuk édesapjának, aki aztán kölcsön adja a szekeret az erdei fagyűjtéshez. (Az erdőbirtokos engedélyével teszik.) Ennek köszönhető, hogy van mit a kályhába rakni.

Nem fáznak tehát, és a lelki melegség sem hiányzik, de szinte szívszorító nélkülözésben élnek. Azt reméljük, hogy olvasóink adományai révén idén lesz egy gazdag, emlékezetes karácsonya a szelíd mosolyú kislányoknak, és a felnőttekre szabott terheket viselő nagyobbaknak.

Aki segíteni akar

Egyetlen kabát, cipő, kisautó sem kallódik el azon holmik közül, amelyeket a következő két hét során olvasóink elhoznak a Naplóhoz. Három vidéki családnak gyűjtünk, s minden karácsonyi adományt a Napló munkatársai visznek el a címzettekhez december 21-én.

Sokak számára már ismerős a történet, hiszen idén ötödik éve fogadjuk a jobb módú magánszemélyek és a jótéteményre nyitott vállakozások adományait. Többgyermekes, nélkülözve élő családok történetével találkoznak a következő napokban e hasábokon.

Mi hiányzik a Sándor családnak?

Keverõtárcsás mosógép, centrifuga, porszívó, függönyök, törülközõk, ágynemûk, takarók, szõnyeg, mosószer, tisztító- és mosakodó szerek, illetve tartós élelmiszerek, olaj, liszt, rizs, száraztészta (a spagetti a lányok kedvenc étele), konzervek – és minden, ami eláll.

Anyának és a gyerekeknek ruhanemû: Katinak rózsaszín, Bettinek világoskék, Tamásnak kék a kedvenc színe. Reni olvasni szeret: könyvnek örülne minden mennyiségben. Legfõképpen és mindenek fölött pedig egy számítógépnek örülnének, a fiúk álma pedig egy-egy pár stoplis(foci) cipő.

Megismerhetik őket fényképről,a gyerkek elmondják ajándék-álmukat, a szülők pedig azt, mi hiányzik leginkább a háztartásból. Aki segíteni akar, kérjük, figyeljen erre.

Elfogadunk természetesen használt ruhákat, játékokat, háztartási eszközöket, de csak olyankokat, melyek ajándékként még megállják a helyüket. Nem szeretnénk poros padlásokról, dohos pincékből zsákokba gyömöszölt „adományokat” keverni a mások által szépen csomagolt, valódi értéket képviselő tárgyak közé.

Kérjük, tegyenek mindent nyitható dobozba, hogy átvételkor belepillanthassunk, és még a jelenlétükben le is zárhassuk. A dobozokban kedvük szerint elhelyezhetnek üzeneteket.

A korábbi hagyományoknak megfelelően a pénzadományokról átvételi elismervényt adunk, illetve befizethetik vagy átutalhatják a mellékelt grafikán látható számlaszámra. Az adománygyűjtés állásáról a rendszeresen beszámolunk.

Az adományokat a Naplónál várjuk
A Haon olvasói körébõl érkezõ adományokat a Napló szerkesztõségének emeletén várjuk naponta 10-19 óra között (Debrecen, Dósa nádor tér 10.). Ha kérdése van, hívja telefonon Szabó Katalint 06 (20) 96-62-446.

  • Tartozunk
  • Éhen halt egy ausztrál kislány
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában