Helyi közélet

2007.12.07. 14:25

Bűnös kezekben Debrecen vagyona

<p>Debrecen - A városban már régen nem a szakmaiság, a rátermettség és a fedhetetlenség számít a kinevezéseknél, hanem a hűbéri lojalitás és a sógor-komaság - állítják helyi MSZP-sek, kik szerint bűnös kezekben van Debrecen vagyona.</p>

Varga Zoltán önkormányzati képviselő és Zsiros Zsolt városi elnök szerint ez a helyzet odáig fajult, hogy „továbbra is egy jogerősen elítélt irányíthatja a város gazdasági birodalmát, a Vagyonkezelő Rt-t.
Városvezetőink büszkék a Vagyonkezelő Rt-re. Kétes büszkeség ez, mivel Debrecen polgármestere Kósa Lajos olyan vezetőknek adott lehetőséget, szavazott bizalmat arra, hogy Debrecen vagyonát kezeljék, akiknek már meggyült a baja a

törvénnyel. Tette ezt mindazok ellenére, hogy saját imázsát fényezendő a média nyilvánossága előtt szívesen tündököl olyan fényben, mint olyan politikus, aki mélyen elítéli a törvénytelenséget, a hazugságot, és a csalást.

Amíg Kósa a médiában azzal tetszeleg: „korrupció gyanúba keveredett politikusok legalább addig, míg nem tisztázzák az ügyet, álljanak fel a székükből” (TV2 Mokka c. műsora 2007. 10. 16.), addig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezetője ismét az a Sásdi András, akit feleségével együtt a másodfokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt jogerős pénzbüntetésre ítélt.

Amíg Debrecen polgármestere eljátssza a becsület-lovagját: „A közokirat hamisítás minden más országban azonnali hivatalvesztéssel jár” (TV2 Mokka c. műsora 2007. 10. 16), addig a debreceni repülőteret üzemeltető Airport-Debrecen Kft. volt ügyvezetőjét, Virág Lászlót különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés, magánokirat hamisítás miatt már első fokon is 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte a független magyar bíróság! Mindezek ellenére kinevezte a Vagyonkezelő Rt. Stratégiai igazgatójának, majd a Reptér vezetőjének.

Debrecen polgármestere a médiának ontja a bölcseleteit: „AZOK HARSOGNAK LEGINKÁBB A KORRUPCIÓ ELLEN, AKIK FÜLIG BENNE VANNAK!” (TV2 Mokka c. műsora 2007. 10. 16)

Igazat adunk Kósa Lajosnak. Tapasztalt politikus, biztos igazat mond. De könnyű is bölcsnek lennie a debreceni tapasztalatok birtokában. Kósa Lajos Debrecenben olyan gazdasági közéleti szereplőkre bízta, és bízza a város vagyonát, akik átlépték már a törvény mezsgyéjét.
Polgármester Úr! Van miért harsogni!

Virág László, tudta mi a dolga. Az Airport-Debrecen Kft ügyvezetőjeként tegnap, a jogerős ítélet kihirdetése után lemondott vezető tisztségéről – bár megkérdezzük, egyéb közéleti tisztségéről is lemond-e? A Holding élén ugyanakkor továbbra is olyan ember áll Sásdi András személyében, akit a bíróság - akárcsak Virág Lászlót - jogerősen elitélt.

A tisztesség, a becsület, és a következetesség erény. Ezért felszólítjuk Kósa Lajost, hogy tisztázza a Holding körül kialakult helyzetet. Adjon magyarázatot, milyen kapcsolatok fűzik Sásdi Andráshoz, hogy Virág Lászlóval ellentétben továbbra is a feltétlen bizalmát élvezi, mindazok ellenére, hogy jogerősen elítélték őt is.
Mert nem elég a tisztességet hirdetni, valóban annak is kell lenni! - fogalmaztak a szocialsita politikusok.

Papp László reagálása

Zsíros Zsoltnak és Varga Zoltánnak a Vagyonkezelő irányításával kapcsolatos felvetése egyszerűen értelmetlen.

Debrecen polgárai és városvezetői joggal büszkék a Debreceni Vagyonkezelő Rt-re. Papp László, a Fidesz-frakció vezetője:

"A részvénytársaság megalakulása óta hatékonyan és – amint erről a rendőrség és az adóhatóság vizsgálódásai is bizonyságot adtak – a törvények legteljesebb betartása mellett gazdálkodik a város vagyonával, a város összes polgárának érdekében.

Zsíros Zsoltnak és Varga Zoltánnak a

Vagyonkezelő irányításával kapcsolatos felvetése egyszerűen értelmetlen: Sásdi András büntetlen előéletű – a bíróság az ügyre tekintettel előzetesen mentesítésben részesítette. A Vagyonkezelő eredményei magukért beszélnek és tanúskodnak az annak irányítását végző szakemberek hozzáértéséről.

A szocialista politikusok cinizmusát mi sem jelzi jobban, mint mai sajtótájékoztatójuk: Virág László – bár erre jogi értelemben semmi nem kötelezte volna – a bíróság ítéletét megismerve azonnal lemondott igazgatói, illetve minden közéleti pozíciójáról.

Mindenközben a megyei közgyűlés korábbi elnöke, Juhászné Lévai Katalin kapcsán nem szólnak arról a tényről, hogy az ügyészség három ügyben is vádemelést javasolt a politikus ellen, akit mentelmi joga mögé bújtatva menekítenek ki a vizsgálatok alól.

Nem szólnak arról, hogy a Magyar Köztársaság pénzügyminisztere egy olyan személy – Veres János – akinek bizalmas üzlettársa ma börtönben ül csalásért és okirat-hamisításért."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában