Helyi közélet

2007.12.07. 05:48

Az ajtó mellett van egy kis kályhájuk

<p>Vámospércs - Ötvenéves volt az apa, akit áprilisban temettek el, s a hiánya egyre nyomasztóbb. A család kétfelé lakik, a jövő bizonytalan. Segítsen, aki tud.</p>

- Apásak voltunk – mondja Kozma Melinda. A többiek bólogatnak, majd egymásnak adják a szót. Elmondják, hogy apjuk előbb kőműves, aztán napszámos munkával teremtette elő a család fenntartáshoz szükséges pénzt, mígnem nyolc hónap szenvedés után idén tavasszal rákban halt meg. Azóta csúsznak egyre lejjebb.

Méretek
Név magasság súly cipőméret Melinda 155 65 39 Krisztina 152 50 39 Renáta 164 55 40-41 Kitti 145 46 36-37 Niki 156 50 39 Pisti 166 50 44 Tímea 130 27 35-36

Anyjuk e beszélgetésünkön sincs jelen, rá mindig kevéssé számíthattak. Mivel a törődés hiánya veszélyeztette a kicsik fejlődését, a legnagyobb, a 24 éves Melinda a gyámhatósághoz fordult. A hivatal döntése értelmében ma ő a gyámja a 18 éves Kittinek és a 15 éves Nikolettnek. De velük él a 20 éves Krisztina is, s ott a pici, Melinda 5 éves leánya. Öten laknak albérlőként a takaros kis házban, melyet szerdán vettek birtokba.

Van benne villany, gáz, fürdőszoba, de rettegnek, lesz-e pénz kifizetni mindezt. Hiszen 30 ezer maga az albérlet, s ők havonta összesen 144 ezer forinthoz jutnak. Benne van ebben Melinda munkabére is, amit most közcélú alkalmazottként kap – ki tudja, meddig.


A család másik fele egyelőre az anyával lakik – bár a 14 éves, speciális képzésre szoruló, enyhén fogyatékos Pisti a hétköznapokat kollégiumban tölti. Most azonban látogatóként itt van az új albérletben a 19 éves Renáta és a 9 éves Tímea is.

Hogy fejük felett – ahol az anyával élnek – meddig lesz tető, nem tudni, mert a hiteltörlesztés a még mindig csak 41 éves mamának nem erőssége. – A ház ki van tűzve árverezésre – közlik szárazon, amikor a fenyegető körülményekről faggatózom.

Jól tanultak

De mindjárt felderül az arcuk, amint iskoláról esik szó. Melinda esti gimnáziumba jár, Krisztina – aki mindig ötös volt – érettségi után még egy évet maradt a Bethlen tagintézményében, s ügyintéző–titkár szakképesítést szerzett.

Az angolból alapfokú nyelvvizsgával is rendelkező kedves arcú lánynak mégsem sikerül munkát találni.

Renáta kereskedőnek tanult Debrecenben. Szeretett iskolába járni, különösen a matematika miatt, de nem kapott pénzt buszbérletre. Kimaradt. Az iskolában egyikük átlaga sem volt soha 4-es alatt.

Beszélgetésünkkor kedvesnek, vidámnak tűnnek, de minduntalan fel-felbukkannak szomorú történetek arról, kit mennyire visel meg idegileg ez a nyomasztó jelen.

Segítséget jelentene
Hogy mire lenne szükségük? Melinda elsőként a tüzelőt említette. Hét lánynak, persze, ruhából sosincs elég, de kell mosószer, tisztítószer is – állapítottuk meg. Aztán a halk szavú, kevés beszédű, tisztaságmániásNiki is megszólalt: tartós élelmiszer – mondta. Jó lenne, ha valaki konzerveket tudna adni. Nagyon örülnének egy tévének is. Amennyiben nagyobb méretű, jó állapotú ágyhoz jutnának, az elférne még az egyetlen szobában. Akkor hozzájuk költözhetne Renáta. S ha a kicsinek játék is lenne a karácsonyfa alatt, arra sokáig emlékeznének.

Álmodnak természetesen szép jövőről, iskoláról, munkáról, egyszer saját házról, de ma csak a holnapig tekintünk. – Van ott egy kis kályha – mutat Melinda a gázzal fűtött szobában a bejárati ajtó mellé. – Ha kapnánk tüzelőt, spórolnánk a gázzal – mondja. Mert rágondolni sem jó, mekkora számlát hoz a postás januárban. Kölcsön nem kérnek. Mint Melinda megjegyzi, nincs is kitől.

Ennivalóból most sincs elég

Számítógépet, mosógépet, mikrohullámú sütőt és – a korábbiakhoz hasonlóan sok-sok ruhaneműt hoztak már a Naplóhoz a nélkülözők gondjaira érzékeny olvasóink.Lám, idén sem volt hiú a remény, hogy lesznek segítők. Debrecenen kívül is – például Hajdúszoboszlóról, Berettyóújfaluból, Sárándról, Mikepércsről, Derecskéről – jelentkeztek jótékony adományokkal, felajánlásokkal.

Aki még segíteni szeretne – és tudna –, hozzon e családoknak tartós élelmiszert, a gyerekeknek édességet karácsonyra. A korábbi hagyományoknak megfelelően, a pénzadományokról átvételi elismervényt adunk.

Az ajándékozókat a Napló szerkesztőségének emeletén várjuk ma és a jövő héten minden nap 10-től este 7 óráig. Keressék, s ha kérdésük van, hívják Szabó Katalint: 20/966-24-46.


  • Hatan alszanak két ágyban
  • Csak betegség ne lenne
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában