Helyi közélet

2007.12.07. 11:23

Aktívabb szervezetek kellenek

<p>Debrecen - Romániában a lakosság ma is úgy gondolja, hogy a munkahelyteremtés állami feladat, a civil szervezetre csupán mint passzív szereplőre tekintenek, akinek a segélyosztás a feladata.</p>

Romániában is jellemző az üzleti szemlélet hiánya, a civil szervezeteknek meg kell tanulniuk, hogy ha együtt akarnak működni például egy vállalkozóval, az nyerni akar valamit a kapcsolatból – jelentette ki Székedi Levente, a Partiumi Keresztény Egyetem képviselője, amikor a romániai civil szervezetek munkaerőpiacon betöltött szerepéről beszélt a non-profit szektor képviselőinek tanácskozásán Debrecenben.

Nincs stratégia

– A lakosság ma is úgy gondolja, hogy a munkahelyteremtés állami feladat, a civil szervezetre csupán mint passzív szereplőre tekintenek, akinek a segélyosztás a feladata – mondta Székedi Levente.

– A segítő szervezetek nem vállalnak jelentősebb szerepet a munkaerőpiacon, sajnos, maguk is úgy vélik, hogy a komoly problémákat az államnak kell megoldania. Ráadásul a civil szféra főleg külföldi támogatásokból tartja fenn magát. Az egyesületek egyik napról a másikra élnek s ilyen körülmények között elvész a küldetéstudat, a hosszú távú célkitűzés.

A külföldi támogatások a szociális gondok enyhítését célozzák, nem a munkahelyteremtést, nincs bennük semmilyen stratégiai megfontolás. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy egészen 2000-ig egy, az 1920-as években (!) hozott törvény alapján működtek a non-profit szervezetek, ebbe üzleti tevékenység nem fért bele. Sokan az érintettek közül máig sem tudják hogy megváltoztak a szabályok.

– Néhány éve történt jó irányba elmozdulás: az EU-s előcsatlakozási programok során sokat fordítottak a foglalkoztatás javítására. A civil szféra azonban többet tehetne a felnőttképzésésért, vállalkozásfejlesztési tevékenységek beindításáért. Jó példa az a program, melynek során 2005 és 2007 között 3 helyszínen mintegy 200 fő részvételével falusi turizmus tanfolyamokat tartottak (magyar partnerek bevonásával), hiszen ez a terület kitörési pontként szolgálhat a vidéki szegények számára - tette hozzá az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában