Helyi közélet

2007.12.27. 06:11

A karácsonyfa árnyékában

<p>Azt azért rögvest rögzítsük, hogy a karácsony egyházi és világi szempontból is áldott, szép ünnep: tényleg a szeretet és az öröm ígéretét hordozza. <STRONG>Tóth Csaba Zsolt jegyzete</STRONG></p>

Ám vaknak kell lennünk ahhoz, hogy ne lássuk, a karácsonynak bizony árnyoldalai is vannak, mondhatni úgy is, hogy csillagszórók fényeitől vakító fa nem takarja el az árnyékában leselkedő „hátulütőket”. Most nem is elsősorban a bevásárlóközpontokban kínlódó, „szegény-gazdag” tömeg által keltett döbbenetről van szó, s nem is az általános karácsonyi ételmérgezésről: az ünnep logisztikai, szervezési, sértődési problémáiról is érdemes beszélni.

Mert ugye hiába a „szeretet

A párok (idősebbek és fiatalabbak) központi problémája ez az ünnepek alatt, megannyi megbántást és sértődést hordozva magában. Például: szenteste, az első nap, vagy a második nap legyen a látogatás időpontja?

Először anyukámék, anyukádék, apukámék, apukádék, vagy aztán mamámék, mamádék, tesómék vagy tesódék? Hogy legyen? Mint legyen? Jó megoldás nincs, az nyilvánvaló (olyannal lehet találkozni, aki azt mondja, hogy náluk ez nem probléma, de olyat nem lehet találni, akinél ez nem probléma), valaki vagy valami mindig sérül, s tán a következő karácsonyig tartó egy év sem elegendő a sebellátásra.

Kissé remegő kézzel rögzítsük azért még egyszer: a karácsony egyházi és világi szempontból is áldott, szép ünnep, tényleg a szeretet és az öröm ígéretét hordozza.

Kapcsolódó anyagok:

  • Gondolatok karácsony előtt
  • Karácsony az űrben
  • Fagyos, ködös, egyhangú karácsony
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában