Helyi közélet

2007.11.13. 10:02

Veszélyes székek a szemklinikán?

<p>Azért írok önöknek, hogy mások okulására leírjam az esetemet: szeptember 28-án a déli órákban a debreceni Szemklinikán voltam vizsgálaton.</p>

A vizsgálatot kezdeményező hölgy egy gép mellett álló székre mutatott, hogy foglaljak helyet.

Miután kérésének eleget tettem (és szerettem volna leülni), illetve csak erre kísérletet tettem, abban a pillanatban hanyatt estem, egyszóval a földre zuhantam. Mondanom sem kell: a hátamat erős ütés és horzsolás érte (a sarokban elhelyezett karosszék okozhatta a horzsolásokat).

A fájdalmam órákig tartottak, és most, egy hét után is fáj, és seb van rajta. (Az ott dolgozók elmondták, hogy sajnos többen is leestek már ezekről a kicsi, bőrhuzatú székekről.)

Nem értem, ha ezek a székek ilyen veszélyeket rejte(get)nek, a szemklinika illetékesei miért nem tesznek eleget annak érdekében, hogy az egyébként is rosszul látó betegekkel ilyen ne fordulhasson elő?!
Gábor Lászlóné, Téglás
 

Az illetékes válaszol

A szemészetben alkalmazott mûszeres (réslámpás, perimetriás, keratometriás, topográfiás stb.) vizsgálatok végzése során a betegeket állítható magasságú és elfordítható székekre ültetjük, mi is és más szemészetek is.

Ennek az az oka, hogy a mûszernek és a vizsgált beteg fejének egy magasságba kell kerülni, és bizonyos esetekben a betegnek a székkel együtt el is kell fordulni. Erre a célra sem a támlás-, karosszékek, sem az irodai székek nem használhatók. Mint a panaszos levélbõl is kiderül, a Szemklinika rendelõiben vannak támlás-, karosszékek is.

Minden olyan esetben ilyen székekre ültetjük a beteget, amikor azt az adott vizsgálat lehetõvé teszi. Kartámla és háttámla nélküli székre való leüléskor elõfordulhat, hogy a beteg a székrõl lecsúszik, vagy melléül, ezért az ott dolgozók kötelessége, hogy mindent elkövessenek azért, hogy hasonló balesetek ne forduljanak elõ. A levélírónak jobbulást kívánunk.

Dr. Berta András egyetemi tanár, a debreceni Szemklinika igazgatója 


Kapcsolódó anyagok:

  • Ne késsen az orvos
  • Idõs asszony az áldozat
  • Temetés és boncolás egyszerre
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában