Helyi közélet

2007.11.12. 13:20

Hatásosabb, mint gondolták

<p>Budapest – A világon elsőként alkalmazott védőoltás nem csak az eredetileg benne lévő két rákkeltő HPV-típus, hanem további tíz, méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen nyújt különböző mértékű védelmet.</p>

Ezt Chicagóban, az Amerikai Mikrobiológiai Társaság konferenciáján jelentették be a napokban.

Évente ötszáz magyar nő hal meg méhnyakrákban, a betegséget a humán papillómavírus (HPV) bizonyos típusai okozzák, melyek szerepet játszanak más rosszindulatú daganatok – például a hüvelyrák és a szeméremtestrák – kialakulásában is. E vírus felelős a légzést megnehezítő, felső légúti szemölcsökért és a mintegy 100 ezer magyart érintő nemi szemölcsökért is.

A HPV-fertőzés ma már megelőzhető rendszeres szűréssel és az idejében adott védőoltással. A hazánkban csaknem egy esztendeje forgalomban lévő négykomponensű oltóanyag közel 100 százalékos védelmet nyújt a leggyakoribb HPV-típusok okozta betegségek ellen a 9-26 éves lányok, illetve nők számára.

Erről a vakcináról bizonyították be amerikai tudósok, hogy még további tíz HPV-típus okozta méhnyak-elváltozás megelőzésében is hatásos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában