Helyi közélet

2007.11.16. 09:43

Aláírással tiltakoznak a vonal megszűnése ellen

<p>Püspökladány - Munkahelyek megszűnéséhez is vezethet a Püspökladány-Szeghalom vonal felszámolása. A sárréti térség a Püspökladány-Szeghalom vonal által kapcsolódik Békés megyéhez.</p>

Aláírást gyűjt Sárrétudvari, Biharnagybajom, Szerep és Füzesgyarmat lakossága, így tiltakozva a Püspökladány-Szeghalom vasútvonal megszűnése ellen. Az aláírásokat egy - közösen egyeztetett - levéllel együtt elküldik a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz. A levélben foglaltakhoz természetesen Arnóth Sándor, Püspökladány polgármestere és Csontos János országgyűlési képviselő is csatlakozik. Győri Balázs, Szerep polgármestere Füzesgyarmat és Szeghalom polgármesterével is egyeztet az ügyben.

- A vasútvonal megszűnése Szerepet érintené a legjobban - mondta Győri Balázs. Ugyanis - folytatta - a lakosok 80 százaléka vonattal jár el dolgozni. Sajnos, a vasutat a buszközlekedés nem tudja helyettesíteni. Hiszen a Szerepről induló buszok menetrendje nem igazodik a reggeli munkakezdések időpontjaihoz.

Biharnagybajom esetében nemcsak a lakosok és a diákok közlekedését nehezítené meg a Püspökladány-Szeghalom vonal felszámolása - értesültünk Szító Sándor polgármestertől. - A vonal biztonságos közlekedését biztosító állomásközpont is a településen van. Ezáltal nemcsak a vonatközlekedés, hanem több, itt dolgozó ember munkahelye is végleg megszűnne. Arról nem is beszélve, hogy a vonal felszámolása a község versenyképességének csökkennéséhez is vezetne - tette hozzá Szító Sándor.

Késő este - csak vonattal

- Ami a tömegközlekedést illeti, Sárrétudvarit kora hajnalban és késő este csak vonattal lehet megközelíteni - tudtuk meg Bodó Sándor polgármestertől. - A Püspökladányba - például késő este - beérkező vonatokhoz a Püspökladány-Szeghalom vonal járatai mindig igazodnak. A vasútvonal megszűnése megnehezítené a kiránduló, táborozó diákok kényelmes közlekedését is - fejezte be Bodó Sándor.

A települések polgármesterei kihangsúlyozták még: ez a mellékvonal teszi lehetővé a Püspökladányból induló, fő vasútvonalakhoz való csatlakozást. És persze az sem utolsó szempont, hogy a sárréti térség a Püspökladány-Szeghalom vonal által kapcsolódik Békés megyéhez.

-Zagyva Nikolett-

Kapcsolódó anyagok:

  • Háttérbe szorul a vasút fejlesztése
  • Defekt a síneken
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában