Vádemelés

2024.03.27. 09:34

Alig 13 ezer forintért verte meg, majd rabolta ki két férfi a távoli rokonukat Tiszagyulaházán

A Debreceni Járási Ügyészség vádat emelt ellenük.

Haon.hu

A sértettnek nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen, akik távoli rokonukat támadták meg, majd elvették az értékeit – tudatta közlésében a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint a fiatalkorú vádlott féltestvére a vádlott-társa, míg távoli rokonságban állnak a Tiszagyulaházán lakó sértettel. 2023. április 19-én a délelőtti órákban a vádlottak a sértett házában tartózkodtak és együtt italoztak, majd az elkövetők elmentek.

A délután folyamán a vádlottak megállapodtak abban, hogy visszamennek a sértetthez, és tőle pénzt vagy egyéb értéktárgyat szereznek meg. 13 óra körüli időben visszamentek a házhoz, oda a nyitott kapun keresztül bejutottak. Kopogtattak, de a sértett nem engedte be őket, ezért a fiatalkorú vádlott berúgta a bejárati ajtót, majd a lakásban rátámadtak a sértettre, őt többször nagy erővel ököllel arcon ütötték, miközben pénzt követeltek tőle. A sértett az ütések hatására a földre esett, ahol a vádlottak tovább ütötték és rúgták, miközben pénzének átadására szólították fel.

Az elkövetők kitartóan ütötték és rugdosták a sértettet, majd a fiatalkorú vádlott a szobában kutatni kezdett. Megtalálta a férfi pénztárcáját, és kivette a benne lévő 10 ezer forintot.

Ez idő alatt a sértett felállt, és kimenekült az udvarra, ahová követték a vádlottak, és tovább ütlegelték, miközben felszólították, hogy adja át nekik a mobiltelefonját. A férfi ennek nem tett eleget, az udvaron segítségért kiáltozott, közben a fiatalkorú vádlott visszaszaladt a lakásba, onnan üdítőt és édességet vett el, majd mindketten elszaladtak.

A bántalmazás következtében a sértettnek testszerte keletkeztek sérülései, melyek részben 8 napon túl gyógyulóak voltak. A vádlottak a pénz és az élelmiszer ellopásával közel 13 ezer forint kárt okoztak, amely részben megtérült.

Az ügyben a nyomozást a Hajdúnánási Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként elkövetett rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntette és magánlaksértés vétsége miatt emelt vádat, utóbbi cselekményt a fiatalkorú elkövető tettesként, míg társa bűnsegédként követett el. A járási ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Debreceni Járásbíróság a fiatalkorú vádlottat fiatalkorúak börtönbüntetésére ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, míg felnőttkorú vádlott-társa vonatkozásában indítványozta, hogy őt börtönbüntetésre ítélje és mellékbüntetésül szintén tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában