Krimi

2024.02.08. 13:37

Húsz év fegyházbüntetést kapott az a két vádlott, akik egy kád vízbe fojtották ittas ismerősüket

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Haon.hu

A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 októberében nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 20-20 év fegyházbüntetésre, valamint 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte a két vádlottat – tudatta csütörtöki közlésében a Debreceni Ítélőtábla.

Mint írják, a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet ellen az ügyész elsőrendű vádlott esetében életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett, illetve azért, hogy az ítélőtábla a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 25 évben határozza meg. Az elsőrendű vádlott védője eltérő tényállás és jogi minősítés megállapításáért, enyhítésért, a másodrendű vádlott védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2022 februárjában a vádlottak megállapodtak abban, hogy altató tablettát kevernek a sértett borába, és megitatják vele, majd ellopják a nyugdíját és egyéb vagyontárgyait. Ennek megfelelően elsőrendű vádlott altatót vett magához, majd a másodrendű vádlottal együtt 20 óra körül megjelentek a sértett porcsalmai házában.

Az elsőrendű vádlott a sértettet borral kínálta, majd kihasználva az idős férfi figyelmetlenségét, poharába öntötte a korábban porrá zúzott gyógyszert. Miután a sértett megitta az altatóval kevert bort, bódult állapotba került. Ezt kihasználva a vádlottak pénz után kezdtek kutatni a lakásban, azonban a sértett magához tért, és felelősségre vonta őket.

Ekkor a vádlottak a sértett kezeit lefogták és a fürdőszobába vonszolták. Ezt követően másodrendű vádlott az ittas és bódult állapotban lévő sértett fejét a vízzel teli fürdőkádba nyomta, miközben társa a kezeit fogta le, hogy ne tudjon védekezni. Miután a sértett fulladás következtében életét vesztette, a vádlottak a házból 290.000 forint készpénzt és különböző élelmiszereket vettek magukhoz, majd távoztak a helyszínről.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában