Emberi mulasztás

2024.02.05. 20:00

Vadászbaleset: nem biztos, hogy célzott lövést adott le a debreceni férfi

A hajdú-bihari vadászkamara elnöke szerint három kilométeres távolságból is halálos sebet ejt egy hasonló lőszer.

Hajnal László

A vadászoknál alapvető szabály, hogy lőni csak az egyértelműen felismert vadra lehet

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Ahogy arról beszámoltunk, február 2-án meglőttek egy túrázó férfit Bükkzsérc külterületén, a rendőrség egy 58 éves debreceni vadászt gyanúsít a baleset okozásával.

A Tények riportja alapján a férfi éppen terepjárójával haladt egy erdei földúton, amikor egy, a fák között szaladó szarvasborjúra lett figyelmes. Megpróbálta eltalálni, ám a lövedék egy, a közelben sátorozó túrázó páros egyik tagját találta lábon.

Miután meghallotta a kiáltozását, azonnal a segítségére sietett az erősen vérző combú férfinak, akit végül a helyi vadásztársaság elnöke szállította a mentőkig, mivel ők nem tudtak bejutni a területre. A műsor szerint a lövedék olyan erővel érte a túrázó lábát, hogy még a zsebében lévő telefont is átütötte. A férfi sokkos állapotba került, azonban a mentők stabil állapotban juttatták el az egri kórházba.

Ahol nincs vad, nincs vadász

Forgács Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Vadászkamara elnöke a Haon megkeresésére elmondta, ő maga is a híradásokból hallott az esetről, illetve arról, hogy az érintett vadász Hajdú-Biharban váltotta ki az engedélyét, azonban a kamara egyelőre az erre vonatkozó hivatalos értesítést nem kapta meg, így pontos részletekkel sem tudott szolgálni.

Az elnök szerint véletlen egybeesések sorozata történhetett. Vadászterületen ugyanis túrázók nem szoktak megjelenni, ahol pedig emberi mozgás tapasztalható, ott jellemzően nincs vad, így vadász sem.

– Egy hasonló történés roppant sajnálatos, különösen a sérült fél részéről, de ugyanúgy óriási problémát jelent a vadász számára is, ha van lelke. Egy életre nyomot hagyhat a vadászban is még akkor is, ha a felelőssége korlátozott. A rendelkezésre álló információk szerint ugyanis szabályosan vadászott, alkoholt nem fogyasztott, és a beírókönybe is bejegyezte a tevékenységét, ami alapvető kritérium – tudatta.

Gellert kaphatott a lövedék

A vadászoknál alapvető szabály, hogy lőni csak az egyértelműen felismert vadra lehet. Ha a célpont bizonytalan, vagy a vadász zörgő levelekre lesz figyelmes, szóba sem kerülhet, hogy elsüsse a fegyvert

– mondta az elnök. Forgács Barna szerint kicsi lehet a valószínűsége, hogy célzott lövést adott le az illető. Szerinte sokkal inkább elképzelhető, és sokkal gyakrabban elő is fordul, hogy egy vadat akar eltalálni a vadász, a lövedék pedig egy fatörzset vagy egy ágat eltalálva irányt vált. Ilyen esetben ugyanis akár több száz méterrel távolabb is becsapódhat a golyó egy olyan helyre, ami a vadász számításán kívül esik. Előfordulhat az is, hogy véletlenül sül el a fegyver töltés vagy ürítés közben, illetve, ha megbotlik a használója. Természetesen a fegyvernek még ekkor sem szabadna kibiztosított állapotban lenni, azonban történhet emberi mulasztás. Megjegyezte, természetesen felvetődik az ügyben a vadász felelőssége is, hiszen meglehetősen komoly sérülést lehet okozni egy vadászfegyverrel. Mint mondta, egy golyóspuska lövedéke háromezer méter távolság felett is képes halálos sebet ejteni.

Arra a kérdésre, hogy milyen felszereléssel kell rendelkeznie a vadásznak, hogy megbizonyosodjon a célpontról, a kamara elnöke hangsúlyozta, attól függetlenül, hogy hivatásos vadásznak bizonyos körülmények között engedélyezettek a vadászati eszközök, nem ezekben a kiegészítő berendezésekben kell keresni a hibát. 

A jogszabály szerint ugyanis nappal jól láthatóan, minden kétséget kizáróan fel kell ismerni a vadat. Tehát nem lehet arra hagyatkozni, hogy a hőkamerán mozgást látunk, egy lelkiismeretes vadász ugyanis nem engedi el a golyót.

Az internet népe igazságot szolgáltatna

Az eset bejárta az országos sajtót, és – ahogy az lenni szokott – megosztotta az internetezőket. Az egyik csoport a vadászatot tiltaná be, a másik fél a túrázást. Számos meghökkentő hozzászólást olvasni. Vannak, akik szerint a vadászokat kellene lelőni, míg mások épp azt írják, aki ilyen erős indulatokkal áll a kérdéshez, nem különb egy gyilkosnál.

Valaki szerint nem lehet profi vadász, ha józan volt, mások lényegesen komolyabb hangvételben kifogásolják, hogy valóban előfordul, hogy a vadászok ittas állapotban hódolnak hobbijuknak. Több hozzászóló ellenben a túrázókat okolja, mondván, a kérdéses terület vadászok számára van fenntartva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában