Sziréna

2023.11.24. 11:23

Több év fegyházbüntetést kaphat két vádlott kábítószer-kereskedelem miatt

A Debreceni Ítélőtábla november 28-án tárgyalja az ügyet.

Haon.hu

Az ítélet ellen a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében és társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a két vádlottat az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2023 júliusában – olvasható a Debreceni Ítélőtábla közlésében.

Ezért az elsőrendű vádlottat 6 év 9 hónap fegyházbüntetésre, egymillió forint pénzbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék a másodrendű vádlottat 4 év 6 hónap fegyházbüntetésre 500 ezer forint pénzbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint első rendű vádlott 2021 őszétől foglalkozott bódító hatású szerek beszerzésével internetes megrendeléseken keresztül. 2022 februárjában szervezte be a második rendű vádlottat azzal a feladattal, hogy a megrendelt kábító hatású szereket tárolja, szortírozza és az utasításoknak megfelelően szállítsa. Ennek megfelelően 2022 februárjától az első rendű vádlott különböző titkosított csevegő-alkalmazások használatával, külföldi személyekkel, illetve kábítószer és új pszichoaktív anyag forgalmazásával foglalkozó webáruházakkal lépett kapcsolatba, akiktől csomagküldés útján rendelt kábító hatású anyagokat. Ezeket álnéven rendelte meg, és két csomagküldő szolgálaton keresztül szerezte meg. 

2022 első félévében 9 esetben Sárospatakra, 11 esetben pedig a csomagküldő központba érkezett küldemény. 2022 júniusában a rendőrök a 2.400.000 forint értékű, bruttó 1,2 kg kábítószer átadása után fogták el. Ezt követően mindkét vádlottnál házkutatást tartottak, melynek során további kábítószert, nagy mennyiségű készpénzt, aranyékszereket és mobiltelefonokat foglaltak le.

A Debreceni Ítélőtábla november 28-án 8 órától tárgyalja az ügyet távmeghallgatás keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában