Döntött a bíróság

2023.07.11. 19:48

Autóval ölt volna az eldurvult buli után, évekre rács mögé dugták Debrecenben

A Debreceni Ítélőtábla súlyosabb büntetést szabott ki arra a vádlottra, aki kocsival akarta halálra gázolni vitapartnerét tavaly tavasszal.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Brutális támadás elkövetőjét ítélték el kedden Debrecenben

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2023 áprilisában L. A. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 4 év börtönbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 6 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, olvasható a Debreceni Ítélőtábla keddi közleményében.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint 2022 májusában a vádlott egy házibuliban éjjel, ittasan összeszólalkozott a sértettel, ezért a házigazda mindenkit távozásra szólított fel. A hajnali órákban L.A. vádlott édesanyja autóval érkezett az ingatlanhoz, hogy hazavigye a fiát és rokonait. Amíg rájuk várakozott, kiszállt a járó motorú autóból, hogy rágyújtson. A vádlott ezt kihasználva beült az autóba, és „most meghalsz, megöllek” kijelentéssel elütötte az udvaron álló sértettet, aki a gázolástól földre került. Ezt látva a vádlott hátratolatott, majd ismételten gázt adott, és még egy alkalommal nekihajtott a sértettnek, ekkor már a lakóház falához szorítva őt. A történtek után L.A. és társasága elhagyták a helyszínt. A sértett a gázolás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, életét csak az időben érkező, szakszerű orvosi ellátás mentette meg, írja a bíróság.

A Debreceni Ítélőtábla dr. Háger Tamás vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 6 évre, a közúti járművezetéstől való eltiltását 8 évre és a közügyektől eltiltását 6 évre súlyosította

– olvasható a közleményben. Hozzátették: az elsőfokú bíróság okszerűen és törvényesen következtetett a vádlott bűnösségére. A vádlott ölési szándéka megállapítható volt az eljárás során. Az ítélőtábla alaposnak találta az ügyész súlyosítás iránti fellebbezését. A vádlott ittasan ült be a gépkocsiba, érvényes vezetői engedély nélkül, és az autót használta fel eszközként az ölési cselekményre. E körülmények a büntetés súlyosítását indokolták.

Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában