Sziréna

2021.12.30. 08:26

Kiposztolta szándékát a rablógyilkossággal vádolt férfi

Nyakon szúrta vendéglátóját, aki nyomban elhalálozott – tudtuk meg a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményéből.

illusztráció

Forrás: Pixabay

Az Egri Törvényszék nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, továbbá vagyonelkobzásra ítélte azt a 20. életévét még be nem töltött vádlottat, aki egy késsel olyan erővel szúrta nyakon vendéglátóját, hogy áldozata nyomban elhalálozott – tájékoztatott a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

 

A korábban kifosztás és lopás bűncselekménye miatt már próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt fiatalember 2020. júniusában egy Heves megyei városban a vasútállomáson ismerkedett meg a sértettel. Utóbbi meghívására együtt italoztak, majd felmentek a lakására, ahol zenét hallgattak és vacsoráztak. Éjfél után az addigra erősen ittas állapotba került sértett lefeküdt a kanapéra. Félálomban olyan, származásra vonatkozó, sértő megjegyzéseket tett, amelyeket a vádlott magára vett. Nyomban elhatározta, hogy megöli a sértettet ezen kijelentéseiért. Szándékát az internet egyik közösségi oldalán ismerősével is közölte. A lehetséges ölési módokat mérlegelte, kiválasztotta az elkövetés eszközét, könnyen értékesíthető tárgyakat keresve átkutatta a lakást, ellenőrizte a sértett alvó állapotát, majd a kiszemelt 10 cm pengehosszúságú késsel a sértett nyakába szúrt. Ezután pedig magára vette a halott nadrágját és cipőjét, és a korábban már összekészített zsákmányával távozott a lakásból. Útközben eldobta a sértett személyes iratait, majd Budapestre utazott, ahol értékesítette az eltulajdonított tárgyakat – derül ki a Főügyészség közleményéből.

A megyei főügyészség a szabadságvesztés felső határát elérő büntetés kiszabása céljából fellebbezett. A vádlott és védője jogorvoslatában a fegyház enyhítését kérte.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az emberölés „előre kiterveltkénti” elkövetésének megállapítását is indítványozta. A vádirattal egyező ítéleti tényállás alapján a vádlott az emberölés elkövetésének módját és célját megfontolva, mérlegelve, hidegvérrel oltotta ki alvó vendéglátójának életét. Ez a gátlástalan eljárás előre kiterveltségre vall, amelyért a törvény súlyosabb büntetést ír elő.

 

Mivel életfogytig tartó szabadságvesztés csak azzal szemben szabható ki, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét betöltötte, ezért a fellebbviteli főügyészség a 20 év maximumban megállapítható fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

 

A fellebbezéseket a másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában